Главният секретар на МВР: Взели сме мерки за 24 май

Не искаме да създаваме излишна паника в хората, заяви комисар Маринов

Главният секретар на МВР: Взели сме мерки за 24 май | StandartNews.com

Предприети са всички мерки за защита на българските граждани, обяви главният секретар на МВР Младен Маринов за ситуацията след атентата в Манчестър. 

Незабавно от вътрешния министър беше свикан щаб, който се събира при такива ситуации. На него присъстваха всички членове, които имат ангажименти и ресурс да работят по противодействие на тероризма. Обсъдени бяха заплахите, информацията, която имаме. Щабът взе решение, което е публикувано на страницата на МВР, в такива случаи повече информация и от различни лица не бива да се дава", каза още главен комисар Маринов.

Към момента няма промяна на нивата на заплаха и не се налага промяна на нивата за готовност. Зелен код по отношение на страната, жълт код има за службите, които имат ангажимент по прилагане на полицейски правомощия. Код жълт остава за транспортната инфраструктура, говорим за аерогари и места, които се посещават от много хора. Решението на щаба е публикувано, за да не създава излишна паника сред хората. Смятаме, че взетите мерки на този етап са достатъчни", допълни той.

До момента относно прояви, независимо какво се случва по света и има ли терористичен акт,винаги са се взимали достатъчно мерки. Всяко масово мероприятие крие своите рискове. Утре е 24 май - национален празник, предвидени са най-различни мероприятия, всички необходими мерки ще бъдат взети с оглед сигурността на гражданите", заяви главният секретар на МВР. 

Той разкри, че през януари съвместно със СДВР, ГДБОП и ДАНС, е била неутрализирана част от тази голяма група за трафик на мигранти. Нейни членове си били набавили 2 автомата "Калашников", пистолет и търсели да се снабдят с взривни вещества. 

Анализирайки тези действия решихме да предприемем действия по неутрализиране на тази част от тях, която се снабди с оръжие, с оглед да предотвратим използването му за терористичен акт или други криминални действия. Продължихме работа по останалата част от групата, имаше още една частична реализация по определени членове, до момента, в който пристъпихме към цялостна реализация и неутрализиране на цялата престъпна дейност на тази група. Завършвайки това голямо дело съм удовлетворен. Смятам, че това беше работа, която показа, че при стиковане на действията на всички служби, които имат отношение по противодействие на престъпността се получава и добър резултат", коментира Маринов и похвали участниците в операцията, че не е допуснат теч на информация. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай