Герджиков: Кабинетът "Борисов 2" оставя нелошо наследство

Герджиков: Кабинетът "Борисов 2" оставя нелошо наследство | StandartNews.com

Едно прилично правителство, което оставя едно нелошо наследство, но и с немалко пробойни в определени насоки, например в поддържането на пътната инфраструктура. Така служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков определи кабинетът "Борисов 2" в коментар за "Седмицата" по "Дарик" .

По отношение на проверките на обществените поръчки Герджиков отбеляза, че има случаи, в които си личат известни опити за картелни споразумения. По думите му това се прави, за да се избягва конкуренцията.

"В този доклад, който в петък представих, нещата са съвсем конкретни и оттам могат да се видят", коментира Герджиков. Той поясни, че има случаи на зададени задачи за обществените поръчки, че само не се казва коя е фирмата, която ще спечели.

"Прави впечатление, че в много голям брой случаи едни и същи са играчите за обществени поръчки", допълни Герджиков.

На въпрос дали могат за толкова кратко време да се проверят обществените поръчки, премиерът обясни, че две седмици не са малко, ако се мобилизира административният капацитет. Герджиков обясни, че няма претенции за изчерпателност и дълбочинен анализ, но според него се наблюдават тенденциите.

Попитан дали има нещо друго освен поръчките, установено като проблем, Герджиков обясни, че държавата функционира относително добре.

"Няма държава, която да функционира безупречно", допълни той и подчерта, че не бива да се всяват страхове, че сме в кораб, който потъва. "Няма такова нещо. Ние вървим, както може да се забележи от хора, които са обективни, в една добра посока и искаме да надградим това, което заварим като положително, но бяхме длъжни да направим и преглед на завареното", обясни служебният министър-председател. Той поясни, че е поискал ревизията на кабинета "Борисов 2" още на 30 януари от всички министри, за да получи картина на това, което се заварва по министерства с особен акцент към обществените поръчки.

"Това не е съвсем случайно, тъй като е известно и обществото е наясно, че в тази материя, в тази област най-често се срещат злоупотреби. Министрите се справиха с тази задача. Констатирах, че има доста министерства, в които почти няма проблеми или ако има те са по-скоро технически опущения", каза Герджиков.

Той обясни, че в Министерство на финансите нещата изглеждат най-добре. "Има разбира се и такива министерства, в които има доста неприятни случаи. Например ще ви кажа един случай, който като че ли е много фрапиращ, това е Министерство на правосъдието, където се констатира, че има обществена поръчка, която е дадена на 27 януари, когато се предаваше и приемаше властта", посочи премиерът и поясни, че самият факт, че на 27 януари буди известни съмнения в коректността. Герджиков поясни, че в Министерство на отбраната не са дадени 100 обществени поръчки на Военната прокуратура, а само - 9.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай