"Фолскваген" държи 15% от автопазара

"Фолскваген" държи 15% от автопазара | StandartNews.com

Абсолютен лидер в класацията на най-популярните автомобилни марки у нас е "Фолксваген" - с над 15% пазарен дял. Това сочат данните на Министерството на вътрешните работи за регистрираните моторни превозни средства към края на юни тази година. Марката на "народния автомобил" е недостижима на върха, с цели 75 000 автомобила в движение повече от заемащата второ място в предпочитанията на българите друга германска марка "Опел". Престижното трето място заема трета германска марка - "Мерцедес, от която напук на пословичната бедност на нашенеца у нас са регистрирани над 193 хил. автомобила.

Останалите две популярни и принципно луксозни германски марки - "Ауди" и "БМВ", също са много разпространени у нас, като заемат престижните места 5-то и 9-мо място в топ 10 на най-предпочитаните в България марки.

По пътищата на държавата ни се движат над 150 модела леки автомобили, става ясно още от данните на МВР за регистрациите на МПС.

Немалка част от тях са произведени още по социалистическо време, което значи, че са над 29 години - "Волга", "Москвич", "Лада", "Чайка", "Варшава", "Булгаррено", "Застава", "Вартбург", "Запорожец" и "Трабант". Немалко на брой обаче са и супер луксозните автомобили с марките Porsche (близо 3000), Jaguar (над 2300), Hummer (208), Maserati (207), Bentley (188), Ferrari (80), Rolls-Royce (59), Lamborghini (25) и Aston Martin (25).

У нас вече са регистрирани и близо 600 електрически коли, от които с престижната американска марка Tesla са само 67 автомобила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай