Евростат: Храната и автомобилите в България са по-скъпи, отколкото в ЕС

Евростат: Храната и автомобилите в България са по-скъпи, отколкото в ЕС | StandartNews.com

Цените на потребителските стоки и услуги в България през 2017 г. са били най-ниските в Европейския съюз и са били почти същите като тези в Македония. Това може да важи за алкохола, цигарите и дрехите, но не и за храната, личните автомобили и потребителската електроника.

Данните са на Евростат и обхващат и страни извън ЕС като Исландия, Швейцария и Норвегия (част от Европейската икономическа зона), Турция и 5 от страните от Западните Балкани (Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания).

Сравнението показва, че на единния пазар има разлики, достигащи 3 пъти, като това е особено видимо в скандинавските държави. В Дания цените са били най-високи (142% от средното за ЕС), следвана от Люксембург (127%), Ирландия и Швеция (по 125%) и Финландия (122%). На другия полюс са България с 48% и Македония - 47%, от средните цени за ЕС. Съседните Румъния, Турция и останалите от Западните Балкани са били с цени 51-55 процента от средните в Европейския съюз.

Храната и безалкохолните напитки в България обаче не са най-евтините - те са 73% от средното в ЕС. Това отрежда място 26 от 28 държави, като в Полша (65%) и Румъния (65%) е по-евтино. Дания със 150% цени над средните заема първо място, отново в компанията на скандинавски страни, но и на Австрия, която е трета със 125%.

Алкохол и цигари са най-евтини в България (56% от средното за ЕС), а на предпоследните места са Румъния (69%) и Унгария (70%). Тази ценова група е най-скъпа в Ирландия (174%) и Великобритания (157%), следвани от три скандинавски страни - Финландия (139%), Швеция (127%) и Дания (123%).

Внушителни са разминаванията и при заведения и хотели - от заемащата последно място България (45% от средното за ЕС) до рекордьорите Дания (151%) и Швеция (146%).

Данните обхващат над 2400 потребителски стоки и услуги и са част от програмата на Евростат и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за покупателната способност на населението. Използваните ценови равнища се основават на концепцията за разходи на домакинствата, включително за наем, ток, вода или отопление, но не включва средствата, отделяни за здравеопазване или образование например.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай