ЕВРОПЕЙСКИ ОСКАР ЗА "СТАНДАРТ"

Пласидо Доминго домакин на награждаването на Чудесата на България от ЕК за културно наследство

ЕВРОПЕЙСКИ ОСКАР ЗА "СТАНДАРТ" | StandartNews.com

Европейски Оскар грабна "Стандарт" за националната кампания "Чудесата на България".

Това е първото отличие за България в най-престижния конкурс за развитие и популяризиране на европейското културно наследство, организиран от Европейската комисия и Европа Ностра - най-голямата организация в областта на културата на Стария континент, чиито президент е световноизвестния оперен певец Пласидо Доминго.

В годината на европейското културното наследство 8-годишната кампания на вестник Стандарт "Чудесата на България" е отличена за изключителен принос в популяризиране на културното наследство.

Имената на спечелилите организация и личности в цяла Европа се обявяват днес от Европейската комисия и Europa Nostra – водещата мрежа в областта на европейското културно наследство. Жури от независими експерти разгледа общо 160 кандидатури, подадени от организации и физически лица от 31 държави от цяла Европа.

"29 лауреати от 17 страни получават признание за своите впечатляващи постижения в консервацията, научните изследвания, изключителния принос и образованието, обучението и популяризирането на културното наследство. Сред тазгодишните победители са и създателите на кампанията "Чудесата на България"", се казва в специалното съобщение на Еврокомисията. Като принос към Европейската година на културното наследство тазгодишните награди обръщат особено внимание на европейската добавена стойност на подбраните постижения в областта на културното наследство, подчертава ЕК.

Победителите ще бъдат отличени на тържествената церемония по награждаването на 22 юни в Берлинския конгресен център. Това ще стане по време на първата по рода си среща на върха за европейското културно наследство „Споделяне на наследството – споделяне на ценностите", която ще се проведе от 18 до 24 юни в Берлин.

Домакини на церемонията по връчване на европейските награди за културно наследство са европейският комисар Тибор Наврачич и маестро Пласидо Доминго. По време на церемонията ще бъдат обявени и седемте лауреати на голямата награда, всеки от които ще получи 10 000 EUR. Тогава бъде отличен и носителят на наградата на публиката.

Гражданите в цяла Европа и останалата част от света вече могат да гласуват онлайн за наградата на публиката и да се мобилизират в подкрепа на спечелилите постижения от собствената си или от друга европейска държава, съобщи ЕК. Почетен гост на церемонията ще бъде президентът на Федерална република Германия, д-р Франк-Валтер Щайнмайер. Той е патрон на Европейската година на културното наследство в Германия.

Заедно с кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България" награда за изключителен принос получават още 5 организации и личности като особено впечатляват е проектът на международната мрежа от НПО, които вече 30 години посвещават своята дейност на опазването на Венеция. Сред лауреатите в категория "Консервация" е реставрирането на византийска църква в Гърция и нейните уникални стенописи от 8—9 век, осъществено благодарение на ползотворното сътрудничество между гръцки и швейцарски организации.

Europa Nostra отличава разработването на нов метод за консервация на наследството от европейски исторически къщи, резултат на съвместните усилия на пет институции от Франция, Италия и Полша. Награждава се и създаването на обществена образователна програма, която дава на всички деца и младежи във Финландия възможност да влязат в допир със своето културно наследство и която може да послужи като вдъхновение за подобни инициативи в цяла Европа.
Награда на Europa Nostra се връчва и за забележително постижение в областта на културното наследство в европейска държава, която не участва в програмата на ЕС „Творческа Европа". Тя е в категория „Консервация" и тази година се присъжда на гръцкото училище „Зографион" в Истанбул, Турция.

Носители на наградите
Europa Nostra за 2018 г.

Категория „Консервация"

* Санаториумът на д-р Барнер, Браунлаге. ГЕРМАНИЯ
* Winzerberg: терасирани лозя, Потсдам, ГЕРМАНИЯ
* Византийската църква на Хаджи Кириаки, Наксос, ГЪРЦИЯ
* Домът на мисията на Поул Егеде, Илиманак, Гренландия, ДАНИЯ
* Фасадата на колежа „Сан Илдефонсо", Алкала де Енарес, ИСПАНИЯ
* Скиците на Сороя за картините „Визия за Испания", Валенсия, ИСПАНИЯ
* Колективна консервация на мозайките в абсидата на манастира "Света Екатерина" в Синай - ЕГИПЕТ/ГЪРЦИЯ/ИТАЛИЯ
* Ботаническата градина на Националния дворец в Кейлуж, Синтра, ПОРТУГАЛИЯ
* Павилионът на принц Милош в Буковичка баня, Аранджеловац, СЪРБИЯ
* Бачката крепост, Бач, СЪРБИЯ
* Ротондата „Свети Венцеслас", Прага, ЧЕШКАТА РЕПУБЛИКА

Категория „Научноизследователска дейност"

* CultLab3D: Автоматизирана технология за сканиране за 3D цифровизация, Дармщад, ГЕРМАНИЯ
* Грузински текстил, Тбилиси, ГРУЗИЯ
* Научни изследвания и каталогизиране на държавната колекцията от творби на изкуството, Белград, СЪРБИЯ
* EPICO: Европейски протокол за превантивна консервация, координиран във Версай, ФРАНЦИЯ

Категория „Изключителен принос"

* Организаторите на кампанията „Чудесата на България", БЪЛГАРИЯ
* Частните собственици на водите в Аргуал и Тазакорте, Канарски острови, ИСПАНИЯ
* Сдружението на международните частни комитети за опазване на Венеция, ИТАЛИЯ
* Асоциацията „Hendrick de Keyser", НИДЕРЛАНДИЯ
* Г-жа Tone Sinding Steinsvik, НОРВЕГИЯ
* Г-н Stéphane Bern, ФРАНЦИЯ

Категория „Образование, обучение и популяризиране"

* Ief Postino: Белгия и Италия — свързани с писма, БЕЛГИЯ
* Кампанията „Надигане от разрухата", координирана в Рим, ИТАЛИЯ
* Отворените паметници, ИТАЛИЯ
* GeoCraftNL: Проектът „Minecraft Heritage" на GeoFort, НИДЕРЛАНДИЯ
* Домът на Йоже Плечник, СЛОВЕНИЯ
* Culture Leap: образователна програма, ФИНЛАНДИЯ
* Националният институт за културно наследство: Програма за образование и обучение на реставратори, ФРАНЦИЯ
* Музеят „Sinjska alka", ХЪРВАТИЯ

Поздравявам
ви, шампиони!

Пласидо Доминго
председател на Europa Nostra

Сърдечно поздравявам тазгодишните „шампиони на културното наследство", които бяха избрани за победители в конкурса за наградата на ЕС за културно наследство/наградите на Europa Nostra. Ние сме изключително впечатлени от невероятните умения, творческите способности, всеотдайността и щедростта на толкова много специалисти в областта на културното наследство, доброволци и поддръжници от цяла Европа. Всички те заслужават похвала и допълнителна подкрепа. Носителите на нашата награда са живо доказателство за това, че културното наследство е далеч повече от памет за миналото ни: то е ключ към разбирането на настоящето и ресурс за бъдещето. Ето защо Европейската година на културното наследство трябва да ни послужи, за да изтъкнем ценността на нашето общо културно наследство за бъдещето на Европа!

Талантът ви възроди
културни съкровища

Тибор Наврачич
европейски комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта

Културното наследство във всичките му форми е сред най-големите богатства на Европа. То изгражда мостове между хората и общностите, както и между миналото и бъдещето. То е в сърцевината на нашата идентичност като европейци и има важна роля за социалното и икономическото развитие. Поздравявам победителите за 2018 г. в конкурса за наградата на ЕС за културно наследство/наградите на Europa Nostra и техните екипи за тяхната изключителна и новаторска дейност. Благодарение на техния талант и всеотдайност бяха съхранени и възродени за нов живот многобройни европейски културни съкровища. И което е най-важно — тяхната работа дава възможност на хора от всякакви среди да откриват, проучват и влизат в допир с нашето богато културно наследство, напълно в духа на Европейската година на културното наследство, която отбелязваме през 2018 г.

Над Е 1 млн. награди,
дадени за 16 години

Наричат Федерацията на Пласидо Доминго гласът на гражданското общество

Наградата на Европейския съюз за културно наследство/наградите на Europa Nostra са инициатива, започната от Европейската комисия през 2002 г. и развивана след това от Europa Nostra. С нея се отличават и популяризират най-добрите практики в областта на опазването на културното наследство, научните изследвания, управлението, доброволческата дейност, образованието и комуникациите. Наградата получава подкрепа по линия на програма „Творческа Европа" на Европейския съюз. Общо 102 големи награди от 10 000 EUR са връчени за блестящи инициативи в областта на културното наследство, подбрани измежду отличените проекти.
Europa Nostra е паневропейската федерация на неправителствените организации, работещи в сферата на културното наследство, която се подпомага и от широка мрежа от публични органи, частни дружества и физически лица. Федерацията обхваща над 40 държави в Европа и е гласът на гражданското общество, ангажирано с опазването и популяризирането на европейското културно и природно наследство. Пласидо Доминго, световноизвестният оперен певец, е председател на федерацията.
„Творческа Европа" е програмата на ЕС, която подкрепя секторите на културата и творчеството, като им дава възможност да увеличат приноса си в създаването на работни места и растеж. С бюджет от 1,46 милиарда евро за периода 2014—2020 г. програмата подпомага организациите, работещи в сферата на културното наследство, сценичните изкуства, изящните изкуства, интердисциплинарните изкуства, издателската дейност, филмовата индустрия, телевизията, музиката и видеоигрите в цяла Европа, да достигнат до нови аудитории и да развиват уменията, необходими в цифровата ера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай