Етикет показва кои храни са от планината

Етикет показва кои храни са от планината | StandartNews.com

Хиляди хора от Пиринско, цяла България и гости от Македония се стекоха на зимния празник във възродения курорт Семково над Белица. Днешното събитиея бе част от проявите за председателството на България на Съвета на ЕС.

Пъстрото тържество предизвика интереса не само на любителите на зимните спортове, а и на фолклорното богатство на Пиринския край. За трета поредна година, след дълго време на забвение, общината направи така, че хиляди гости видяха красотата и възможностите за спорт, отдих и релакс. Малка Белица отново показа и доказа, че знае какво иска за развитието на туризма и как да го постигне. „Предстои ни среща с премиера Бойко Борисов, за да искаме подкрепата на държавата, че сами няма да се справим. Като община спечелихме проект за 3 милиона евро за ремонт на пътя до Семково. Но реално общината няма нита един квадратен метър собственост тук. Общинският съвет гласува курортът да стане селищно образувание и да е част от града ни. Местният парламент даде съгласието си общината да придобие безвъзмездно правото на собственост върху 114.54 хектара земя от държавния горски фонд, които са цялата територия на Семково. Но това може да стане само с волята на държавата", заяви кметът на Белица – Радослав Ревански.

Така ще се гарантира развитието на курортната местност, тъй като инвеститорски интерес не липсва. „В момента харчим средства за поддръжката на района, без да имаме никаква собственост в него. Стигна се и до парадокс през 2016 г., когато спечелихме проект по Трансгранично сътрудничество с Македония на стойност 300 000 евро за ремонти на алеите в курорта, но Изпълнителната агенция по горите не ни разреши да го реализираме и загубихме парите", каза още кметът Ревански. Общината обсъжда с Университета по архитектура, строителство и геодезия и с Техническия университет, които имат бази в Семково, да се направи съвместно дружество за развитието на Семково.

„Семково има особено излъчване, тук човек се зарежда с позитивна енергия. Похвално е, че местната власт възкреси традицията на този зимен празник. Хубаво е да има обща законодателна рамка за малките планински общини като Белица, която с днешния празник е в ролята на посланик на малките планински общини в ЕС. Смятам, че трябва да се говори за трите"П" – за предизвикателствата пред планината, за потенциала на планината и за перспективите пред планината", каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на организираната дискусия „Планините – неоцененото богатство на Европа" в Семково. Тя подчерта, че много от тези населени места в страната обезлюдяват, в една четвърт от тях няма деца под 14 години, в половината няма аптека. Затова е важно развитието на туризма, което ще осигури работни места, като не бива да се забравя опазването на околната среда."Ще споделя нещо, което е написано от един от любимите ми поети Уилям Блейк – „Велики неща се случват, когато хора и планини се срещнат", допълни Йотова. България да стане една от първите страни в ЕС с въвеждане на термина „планински продукт", пък предложи евродепутатът от БСП Момчил Неков.

„Регионът ни е уникален, 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф и страната ни трябва да се възползва от възможността да въведе термина „планински продукт". Българските сирене, мед, билки, месни продукти, произведени в планински райони са потенциални носители на престижното означение", обясни Неков. Той призова българските институции да се задействат, за да бъде въведено означението „планински продукт", което може да подпомогне развитието на планинските райони у нас. Според Неков въвеждането на подобен тип означения ще даде на продуктите видимост, гаранция за качество и произход, възможност за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде допълнителен тласък за местното производство.

Сред официалните гости на празника в Семково бяха още евродепутати, депутати, кметове и експерти. Веселбата събра гостите сред красивата природа в Семково. Тук дойдоха не само младежи, но и възрастни хора. „Допреди 2 години не знаехме нищо за курорта. Никой не говореше за него и за нас той не съществуваше. Сега обаче младият ни и амбициозен кмет промени това, за нашата община се говори навсякъде, възроди и този хубав празник", казаха беличани, доволни, че са на чист въздух в сърцето на Рила планина. През целия ден не спряха игрите и забавленията за гостите на Семково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай