ДУХОВНИ ЧУДЕСА: Видинският Ерусалим събира три религии

Православна църква, джамия и синагога съжителстват мирно повече от век

ДУХОВНИ ЧУДЕСА: Видинският Ерусалим събира три религии | StandartNews.com

Видинските историци наричат едно място близо до Дунав „нашият Ерусалим". Защото само в 500 квадратни места от десетки години мирно съжителстват храмовете на три религии – православният „Свети Николай", джамията на независимия от турците видински владетел Осман Пазвантооглу и еврейската синагога. Хората тръгвали от домовете си заедно като съседи и добри приятели, а се разделяли на входовете на своите храмове. И никой не нападал другия, не е известно да е имало конфликти. Всеки уважавал религията на другия. Така е до ден днешен. Историците искат местният Ерусалим да бъде показван на туристи като пример през годините назад за верска търпимост и толерантност.

Пръв в района – днес в квартал „Калето", е издигнат мюсюлманският храм – джамията на Осман Пазвантооглу. Това станало през 1801 – 1802 година. Представлява масивна каменна постройка на един етаж. Залата за молитви е голяма с дървен таван с розетка. Към джамията е имало училище, но днес не е запазено. Запазена е библиотеката на владетеля, но като сграда. Книгите са върнати на Турция след Освобождението, а част се намират в националната библиотека в София. Броят им е бил 2644 и са били от всички сфери на знанието, включително и поезия. Дълги години видинчани се дивяха на върха на джамията, на който има странен знак.

Вместо полумесец – наподобяващ сърце

И разказваха легенда за любовта на турчина към българска девойка, заради която поставил на върха сърцето. Но историци доказаха, че знакът не е сърце, а метална пика, знак на войсковата част, пазеща владетеля. Днес джамията е ремонтирана и действаща, но мюсюлманите в града са малко. Тя е и седалище на районния мюфтия във Видин. Туристи влизат вътре само по желание. Не е включена в туристическите маршрути.

На метри от джамията, през улицата, се намира православният храм „Свети Николай". Той е част от митрополитския комплекс. Строен е през 1926 гоидна от архитект Коста Николов. Той е от вида трикорабни кръстокуполни църкви с една абсида, притвор и кули. Има централна и две странични галерии. Стените и са изографисани изцяло, богата е и на интересни икони. В нея видинчани се събират на Никулден заради храмовият и празник. В нея се пази едно уникално кандило, дарение на църквата от видинските златари и посветено на моряците и рибарите. То е във вид на кораб, изработено е филигранно и се пали само на Никулден. В митрополитския храм се намира и най-старата църква „Свети Панталеймон", строена през 1634 година, както и мавзолеят на екзарх Антим първи, който е бил видински митрополит.

Литургиите в храма и молитвите в джамията не се заглушават

звучат всяка за себе си.

На метри от православния храм по посока към средновековната крепост „Баба Вида" се намира известната видинска синагога. Изградена е през 1894 година на мястото на друг еврейски храм. Тя е втората по големина у нас след софийската, но е най-красивата. Не е известен проектантът и, но историците твърдят, че е бил италиански архитект. Сградата е от типа на трикорабна едноабсидна базилика с притвор, галерии и 4 кули. Интересна е не само отвън, но и вътре, където са съчетани древноеврейски с класически архитектурни форми.

Кръстати сводове, стойна аркада върху колони, кубични капители от малоазийски тип. Интересни са и орнаментите по стените, а подът е бил с мозайка. Олтарът е бил оцветен в синьо, бяло, червено и бронз. Имал е два великолепни полилея, а акустиката му е изключителна. Била е не само молитвен храм, но и дом на евреите във Видин. Броят им е наближават 2000. През 1948 – 1950 голяма част от тях се изселват в Израел и храмът губи своето предназначеине. Оттогава не е действащ, а днес е по-скоро руина.

Останал е без покрив, само със стърчащи стени и кули

Но дори и по тях може да се познае предишният му блясък и величие. Собственикът му – организацията „Шалом", го дари на общината, за да може тя да го ремонтира и превърне в културен дом. Проектът е готов, общината търси финансирне за реализацията му. Една част ще си остане място за молитви, а друга – музей на родения във Видин световно известен художник Жул Паскин.Тогава ще бъде показван на туристите. Сега те само се спират да го погледат на път за крепостта. Само евреи пристигат във Видин, за да видят храма на своите родители, живели някога в града.

Така си съжителстват храмовете на три религии във Видин. Този своеобразен Ерусалим може да бъде добър пример за толерантност и духовната зрялост на видинчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай