07:55 ч.

13.10.17

1 мин.

0

0

0

До 50 лева глоба, ако излъжем с кого живеем

от Ивета Иванова |

До 50 лева глоба, ако излъжем с кого живеем

Бележките за липса на задължения към хазната ще се дават по интернет


Такса смет за гражданите от 2020 г. ще се определя от количеството изхвърлен боклук. Това реши бюджетната комисия към парламента като прие на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси. Промените предвиждат такса смет да се определя от индивидуалното количество битови отпадъци за имота или на база брой ползватели на услугата в имота. Като депутатите записаха глоба за гражданите от 20 лв. до 50 лв., ако собственик на апартамент не посочи в общината колко хора живеят в него.


Санкцията за същото нарушение от фирми и еднолични търговци е от 100 лв. до 500 лв. За да се плаща според количеството боклук общините може да задължат хората да купуват определен минимален брой торби, с които да си изхвърлят сметта. Другият вариант е за всеки имот да се определи колко контейнера за боклук са необходими и колко често се събират. Като в този случай блоковете може да поискат общината да им осигури заключващи се контейнери. Промените ще влязат в сила от 2020 г.


Комисията по бюджет и финанси обсъди и предложените от кабинета мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. Например, с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който бяха приети на първо четене, гражданите и фирмите няма да трябва да ходят до офис на НАП, митниците и до общината, за да си вадят бележки за наличие или липса на задължения. Тези данни ще стигат до институциите по служебен път.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент