До 50 лева глоба, ако излъжем с кого живеем

Бележките за липса на задължения към хазната ще се дават по интернет

До 50 лева глоба, ако излъжем с кого живеем | StandartNews.com

Такса смет за гражданите от 2020 г. ще се определя от количеството изхвърлен боклук. Това реши бюджетната комисия към парламента като прие на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси. Промените предвиждат такса смет да се определя от индивидуалното количество битови отпадъци за имота или на база брой ползватели на услугата в имота. Като депутатите записаха глоба за гражданите от 20 лв. до 50 лв., ако собственик на апартамент не посочи в общината колко хора живеят в него.

Санкцията за същото нарушение от фирми и еднолични търговци е от 100 лв. до 500 лв. За да се плаща според количеството боклук общините може да задължат хората да купуват определен минимален брой торби, с които да си изхвърлят сметта. Другият вариант е за всеки имот да се определи колко контейнера за боклук са необходими и колко често се събират. Като в този случай блоковете може да поискат общината да им осигури заключващи се контейнери. Промените ще влязат в сила от 2020 г.

Комисията по бюджет и финанси обсъди и предложените от кабинета мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. Например, с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който бяха приети на първо четене, гражданите и фирмите няма да трябва да ходят до офис на НАП, митниците и до общината, за да си вадят бележки за наличие или липса на задължения. Тези данни ще стигат до институциите по служебен път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай