Днес e Празникът на Велико Търново

Днес e Празникът на Велико Търново | StandartNews.com

22 март е Празникът на град Велико Търново – дата, която ни връща назад през вековете към славната победа на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин край Клокотница. В чест на успешната битка е построена църквата "Св. Четиридесет мъченици" – един от символите на старопрестолния град.

Търново е третата столица на българската държава и през средновековния си разцвет играе важна политическа и стопанска роля не само в пределите на страната. За тази мощ свидетелства възстановената крепост на хълма Царевец. През 1879 г. в града се провежда Учредителното събрание, което слага началото на Третата българска държава. Независимостта на България е провъзгласена с манифест на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици".

Уникалното разположение върху хълмовете Царевец, Трапезица и Света гора отреждат място на Велико Търново сред най-красивите и посещавани български градове и му придават собствена идентичност. Прочут с уникалната си архитектура и културно-исторически забележителности, градът днес привлича многобройни туристи от цял свят. Той пази артефакти от древността до наши дни.

Символ на възхода на Средновековна България са паметникът "Асеневци" и спектакълът "Звук и светлина". Разходката сред дворцовия и патриаршеския комплекс на Царевец е вълнуващо преживяване - някога в крепостта е имало 23 храма и 4 манастира.

Сред културните паметници в столицата на Второто българско царство се открояват и забележителните творения на майстор Колю Фичето. Най-известната му работа във Велико Търново е Къщата с маймунката. Възрожденският дух следва посетителя на всяка крачка по калдъръмената улица "Гурко" между многото реставрирани къщи. Въплъщение на занаятчийско-търговския профил на стария град е и Самоводската чаршия, която също привлича много посетители.

По данни на НСИ през 2016-а в категоризираните места за настаняване с поне 10 легла във Великотърновска област са пренощували близо 196 хил. туристи, което е 7,3% повече от предходната година. За този период реализираните нощувки са около 320 хил. (ръст от 10,3%), а приходите от тях възлизат на близо 12 млн. лв. (5,8% повече от 2015 г.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай