Днес е Илинден

Днес е Илинден | StandartNews.com

Днес Пресветата Българска православна църква чества Илинден. 

Свети пророк Илия е живял по времето на израилския цар Ахав (около IX век пр.Р.Хр.). Роден е в галаадския град Тезвия и затова в Библията се нарича "Тезвитянин". Илия произхождал от свещеническото Аароново родословие. Името му Илия означава "крепост на Господа". Ахав и жена му Иезавел се кланяли на идоли и живеели нечестиво. Те построили в Самария капище на езическия бог Ваал.

Пророк Илия изобличил нечестивия цар и пререкъл страшна суша. Думите му се сбъднали - безводието продължило три и половина години. Като доказал на всички силата на истинския бог, пророкът му се помолил и завалял дъжд. Илия не е умрял на земята - Бог го е взел при себе си на небето с огнена колесница.

Чества се също денят на Илинденско-Преображенското въстание в България, който се празнува на 20 юли .

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви (на 20 юли) като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Имен ден празнуват: Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай