06:00 ч.

15.08.17

1 мин.

0

1

0

Днес е голям празник - Успение на Пресвета Богородица

от редактор |

Днес е голям празник - Успение на Пресвета Богородица

Днес Пресветата Българска православна църква почита Успение на Пресвета Богородица.


Още от първите дни на християнството се празнува денят "Успение на пресвета Богородица". След като се върнали от Елеонската планина подир възнесението Христово, св. апостоли прекарвали в Йерусалим, очаквайки Утешителя Св. Дух, обещан им от Спасителя. С тях била и Майката Христова и някои свети жени. И след слизането на Св. Дух пресвета Богородица останала в Йерусалим.


Когато Ирод почнал да гони Божията Църква, тя заминала за известно време в Ефес. Има предание, че е посетила Св. гора Атонска. Когато гоненията поутихнали, пресв. Богородица се завърнала в Йерусалим. Когато вече била на 64 години видяла архангел Гаврил, който й възвестил, че след 3 дни ще се пресели във вечните обители. Когато починала, апостолите погребали тялото й при село Гетсимания.


На третия ден след успението (заспиването) на св. Богородица преместили камъка от входа на гробницата и видели, че е останала само плащеницата, с която я били покрили.


Днес приключват Богородичните пости, разрешава се риба


Имен ден имат: Мария, Мариана, Мариела, Мариета, Марио, Марияна, Преслава


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

/.../ · 08:42 · 15.08.2017
,.,.,.,.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент