Девет кандидати за шеф на БНТ

Девет кандидати за шеф на БНТ | StandartNews.com

Девет души са подали документи в конкурса за нов генерален директор на БНТ, обяви "Канал 3". Сашо Диков е оттеглил своята. По реда на приемане в СЕМ концепции са подали Стоил Рошкев, Теодор Ангелов, Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Радослав Главчев, Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков.

Съгласно процедурата отварянето на пликовете с документите се осъществява три дни след изтичане на срока за подаването им, а техническа комисия ще състави протокол за наличността и редовността на подадените документи, който  ще бъде разгледан от СЕМ на 25 юли.

До 8 август Съюзът за електронни медии (СЕМ) трябва да разгледа документите на кандидатите. Сред изискванията за кандидатите за генерален директор на БНТ са наличието на опит в електронни медии, както и най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия, както и декларация за тригодишен опит на мениджърска позиция.

На 17 август пък ще станат известни и тези кандидати, които са допуснати до изслушване. Това е нововъведение, тъй като досега всеки, който отговаряше на изискванията и беше подал всички необходими документи, имаше право да защитава концепцията си на публично изслушване. СЕМ обаче си запазва правото да отсява кандидатите предварително.

Изслушването на допуснатите кандидати е предвидено за 21 и 22 август. Самото гласуване на петимата членове на СЕМ ще стане на 23 август. За избран се счита кандидат, който е получил поне три от гласовете.

Ако не се стигне до избор на генерален директор на обществената телевизия, законът позволява настоящият шеф Вяра Анкова да продължи мандата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай