Деца търсят меча на крал Артур в Разград

Връщането в миналото е част от иновативна програма на учебно заведение

Деца търсят меча на крал Артур в Разград | StandartNews.com

Като всички ученици в България и те имат бележници. В края на учебната година обаче възпитаниците на основно училище „И.С. Тургенев" в Разград няма просто да се хвалят с шестиците си или да се срамуват от двойките, а ще се състезават помежду си с броя получени кредити в търсенето на меча на крал Артур. Експедицията в света на миналото е рамката на интерактивната програма, с която училището спечели конкурса на МОН и стана едно от 185-те учебни заведения у нас, утвърдени за иновативни.
Експедицията за меча на крал Артур е програма, в която участват всички учиници от първи до седми клас в училище. По време на цялата учебна година те ще работят в различни екипи и дейността им ще бъде насочена към изследване на миналото. Ще има група на алхимиците, които ще търсят философския камък на Средновековието, ще работи групата на земеделците, която ще сее и прибира реколта, както това е ставало в древността, ще има гилдии на занаятчиите, на търговците, купци и войници. Всички те ще проучват живота в маналата епоха, ще си направят сами костюми и пособия,  които са им нужни и ще предлагат продукцията си, стоките и услугите на градския базар, както това е ставало в отминалите векове.

"Тези занимания ще се провеждат в училище, в музея, в парка, в квартала, в зависимост от тяхната специфика. Децата ще работят под ръководството на учителите, ще помагат родители. Целта е цялата учебна година да мине под знака на събитията, планирани и осъществени с решение на Кръглата маса, както това е било в царството на крал Артур. Децата ще пресъздадат легендата за кралството Камелот като ще се учат заедно да дискутират и намират важните за тях проблеми, да търсят решения, да изпълняват предварително набелязани цели", обяснява директорът на училището Милена Орешкова.
Целта на интерактивната програма е децата да открият предизвикателството в класната стая, да участват в дейности, които ангажират вниманието им, събуждат емоции и превръщат училищния живот в приключение. Стремежът на педагозите е да се подобри климата за работа в училище и да се повиши мотивацията за учене у децата.
Директорът Орешкова признава, че не е било лесно да поемат риска с нововъведенията. В училището учат деца, които живеят в защитено жилище, лишени са от родителска грижа. Има деца с тежки увреждания. Голяма част от децата живеят в семейства, където един или двамата родители работят в чужбина, отглеждат ги баба и дядо. Да се създаде положителна нагласа за учене в такава среда е истинско предизвикателство. 


Орешкова и колегите й стигнали до идеята за иновации провокирани от опита на училища в чужбина. В рамките на програма „Еразъм " деца и педагози от училището осъществяват обмен на практики с училища от Полша, Испания, Италия, Кипър, Турция. Миналото лято в испанския град Дос Херманос Милена видяла, че местното училище има специална балдахинова стая. В кът, ограден с тюлени завеси, били сложени възглавнички на пода. Това било място, в което учителите изпращали деца, които по време на час са се почувствали уморени, загубили са концентрация, станали са невнимателни. Там малчуганите могат да се усамотят, да починат, да се концентрират и да се върнат в клас готови за работа.

Директорът на училище „Тургенев" решила , че може да замени учителските наставления "Внимавай! Слушай!" с балдахиновата терапия на испанското школо. Направили кът с тюлени завеси и в стаята на малчуганите в разградското училище. Интересът към непознатата методика, успехът на начинанието и желанието на колектива да експериментира, накарали Орешкова още по-внимателно да изучава опита на европейските си колеги. В училището в полския град Бялисток тя видяла училищна среда, която провокира творческите нагласи. В кабинета по биология имало голям аквариум с живи риби, в стаята на астрономите от тавана висели телата на планетите, в залата по история щитове, мечове, рицарски доспехи правели миналото да оживява. Сама специалист по история, Милена дълго разглеждала интеарктивната композиция и така във въображението й се родила идеята за експедиция в епохата на крал Артур. После се захванала да чете теория, дискутирала с колегите и създали иновативната система за кредити.

Тази иновация предвижда всяко дете да получава различни по размер кредити в зависимост от резултатите му в учебната дейност, от участнието му в извъкласни дейности, спортни прояви, фестивали, състезания, олимпиади. Щ е има кредити за активност, за добри постъпки за другарски прояви. Целта е всеки да намери своето място и да получи признание, за демонстрирани от него постижения, добродетели, интереси. Така ще се преодолее традицията на българското училище похвали да получават само носителите на шестици и медали. Ще стане ясно, че първенец може да бъде всеки, който полага усилия.

При изработването на иновативната програма много време на авторите им отнело намирането на подходящи стимули за поощрения на постиженията. Предвидено е максималният брой кредити да не надхвърля 20 за цялата година, а най-големият Червен кредит да получи този, който открие къде е скрит меча на крал Артур. В тази надпревара ще участват децата, успешно минали през серия трудни предизвикателства, в осъществяването на отделни части от експедицията. Заедно ще работят малки и големи, по метода „Връстници обучават връстнници", защото е доказано, че децата по-лесно възприемат нови знания и умения в сътрудничество в своята възрастова среда. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай