Деца показват родината на европейски одитори

Хлапетата нарисуваха специалните подаръци в сградата на Сметната палата, която е домакин на конференция на 15 май

Деца показват родината на европейски одитори | StandartNews.com

"Това не е моето синьо", казва замислено Ива. Нейното е по-тъмно, като нашето море. Тя е на 12. До нея е седнал Георги, с година по-малък, който си гребва с четката жълто, но го мацва на най-неочакваното място. Може би там вижда пясъка. Или пък слънцето. Дони и Ива, близнаци на по шест, спорят ожесточено „в зелено" – това не е трева, а грозде, казва единият. Това е моята овца, почти ще се разплаче момиченцето. А Вяра е огнено малко дете, защото знае за нестинарите и рисува в червено.

Благ поглед и опитна художническа ръка дискректно добавя щрих, колкото само да даде поредния тласък на детското въображение. Малките ръце творят цветовете на България, а техен учител и наставник е маестро Иван Яхнаджиев. Децата на служителите от Сметната палата искат да покажат и подарят цялата красота на страната ни на европейските висши одитори, които идват в София на 15 май. Това е техният специален детски принос към българското европредседателство. Идеята е на българската върховна одитна институция, която е домакин на конференция на високо ниво в рамките на председателството за ролята на сметните палати в Европа за по-добро управление в публичния сектор и за повишаването на доверието на гражданите в институциите.

"Децата нарисуваха специалните подаръци в сградата на Сметната палата и видяха как работят техните родители - за мен това е начин децата да опознаят места, където законът е приоритет", казва художникът. Според него в образованието ни липсва мотивация децата да се възпитават в респект и уважение към институциите. Така, по индиректен начин, те се учат да разбират и уважават законите. А това със сигурност ще ги направи в бъдеще по-добри хора.

В държавните институции като Сметната палата децата се запознават с хора, които са много по-различни от техните учители и от тяхната среда на улицата. Това е атмосфера, която за тях е особена провокация, според живописеца.

От друга страна, по цял свят държавните структури, банките и финансовите организации се опитват да покажат и своите „човешки" лица – да не бъдат сухи и скучни, да допускат изкуството зад своите стени и да го подкрепят, да отключат вратите си за различното от основната им дейност. Хубаво е в нашите държавни институции по-често да влизат малчугани. Политиците трябва да се вглеждат и в това, което правят или мислят децата, защото именно те ще определят бъдещето на тази страна.

Децата не знаят какво е публичен сектор, а по-доброто управление го свързват със своите автомобилчета. Знаят обаче, че Сметната палата проверява сметките, както родителите правят сметки за какво да изхарчат парите в къщи и за какво не бива. "Ако се купуват само играчки, а не остава за храна, тогава Сметната палата казва, че е грешно", е разбирането на седемгодишния Краси за нещата. "Ама ние сега, като сме шефове на Европа, може да нарисуваме каквото си поискаме, нали?", заключава дълбокомислено Петърчо. "Винаги можеш да рисуваш каквото си поискаш, никой не може да ти забрани", обяснява художникът.

Какво искат да кажат децата на представителите на европейските институции чрез своите картини? "Аз съм дете от България, имам самочувствие и съм равен с всички деца от Европа. Искам да покажа красотите на България, видени през моето детско сърце и независимо от това, че живея в малка страна, въображението ми е цветно и пъстро като красивата ни земя", е посланието, което ще отнесат в душите и домовете си чуждестранните гости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай