Делото на просветителите ни съхранява като народ

Да стоим здраво в православната си християнска вяра и да не се влияем от бързопреходните и съмнителни ценности

Делото на просветителите ни съхранява като народ | StandartNews.com

Светъл и тържествен е 24 май: денят, в който традиционно отбелязваме празника на нашата родна просвета и култура и на славянската писменост. Светлина и радост греят от очите на всички нас, които сме се събрали, за да почетем и тази година паметта и делото на нашите просветители, които в далечните векове ни даруваха нашата писменост и ни приобщиха към света на европейската християнска цивилизация. В този празничен ден техните имена и техните образи отново греят пред нас, обсипани с венци на признателност и припомняйки ни, че сме наследници на велики предци – титани на духа и колоси на просветата, благодарение на които и днес ние продължаваме да градим историята си със свое, собствено лице и да принасяме плодове на висока духовност и книжовност, изразявани на езика, който те ни завещаха.

Във все повече глобализиращия се и забравящ своите духовни основи свят, в който живеем днес – в началото на третото хилядолетие след Въплъщението на нашия Господ Иисус Христос, образите и примерът, оставен ни от нашите велики просветители, са ни по-нужни от всякога, защото в същността и смисъла на тяхното дело е залогът за нашето съхраняване като народ и за пребъдването на онази държава на духа, в която изразената на родния ни език православна християнска вяра бе превърнала някогашна България. В съхраняването и вярното следване на техните завети е гаранцията за преуспяването ни в света и в историята, за развитието и за процъфтяването ни като народ и като държава – верни приемници на славно и велико дело, наследници и продължители на онези, които са положили основите, върху които и днес ние продължаваме да градим своята култура, своята духовност и своята уникална народностна идентичност.

Нека Всемилостивият Бог да благоволи над нас и да ни укрепва в отстояването на посочените ни от нашите божествени просветители добродетели и на завещаните ни от тях непреходни ценности, първото и най-важно място сред които заема предадената ни от тях божествена и спасителна вяра, с която да продължаваме да вървим през вековете и да отдаваме своя дял, надграждайки върху положените от тях здрави основи.

Нека внимаваме над себе си и над собствената си идентичност, и не допускаме да се влияем лесно от бързопреходните и съмнителни ценности на този век, но да стоим здраво в православната си християнска вяра и да пазим като най-свято и скъпо наше наследство завещаната ни от светите равноапостолни братя Константин-Кирил и Методий и от всички техни верни ученици и последователи наша изконна православна духовност, книжовност и култура, защото в тях и в тяхното съхраняване и продължаване е съсредоточено всичко онова, което ни прави народ и което ще ни съхрани и занапред.

Да пребъде във вековете българската и славянска писменост и култура! Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай