Чушки и орехи дават прилив на енергия

Чушки и орехи дават прилив на енергия | StandartNews.com

Заменете кафето с чаша вода и плод

Първата ни мисъл, когато се почувстваме уморени и отпаднали, е да изпием едно кафе. Умората обаче може да е резултат от дехидратация на организма, затова кофеиновата напитка не е най-доброто решение, тъй като ще влоши положението. По-добре е да изпием една чаша с вода, а 30 мин след това да хапнем някакъв плод. Освен с този трик бързо може да се освежите и да преборите умората със следните храни благодарение на енергизиращите им съставки:

Овес

Фибрите в овеса го правят идеален вариант за засищаща и здравословна закуска. Ако започнем деня си с овесена каша, ще избегнем преяждането по-късно през деня и от похапването на калорични изкушения, които съдържат много захар. Захарните изделия ни зареждат с енергия за кратко, след което умората се засилва. Ето защо трябва да похапваме бавни въглехидрати, с които ще си осигурим енергия за по-дълго. Овесената каша съдържа витамин B1, който се бори с умората.

Орехи

За да се отървете от умората и да засилите концентрацията, трябва да похапнете сурови орехи. Тези полезни ядки съдържат омега 3 мастни киселини, които се борят с изтощението и които се грижат за здравето на мозъка и за концентрацията.

Сурова чушка

Моментален прилив на енергия дават плодовете и зеленчуците, които изобилстват от витамин С. Този многофункционален витамин редуцира нивата на кортизол. Това е хормонът, който отговаря за стреса и за енергията в организма ни. Термичната обработка обаче унищожава полезните свойства на зеленчуците и плодовете. Ето защо е по-полезно да ги похапваме сурови. Когато сме изморени, трябва да наблягаме на портокалите, кивито и суровите чушки.

Пълнозърнеста филийка

Преимуществото на пълнозърнестите храни пред рафинираните храни са сложните въглехидрати, които ни зареждат с енергия за дълго. Освен това те не нарушават нивата на кръвната захар, които са от съществено значение за енергийните нива в тялото.

Кисело мляко

В кисело мляко има полезни бактерии, които са безценни за поддържането на здрава храносмилателна система. От нейното правилно функциониране зависи пълноценното усвояване на храната от организма ни. Ако храносмилателната ни система работи като по часовник, и нивата на енергия ще са стабилни. Ето защо киселото мляко е лек срещу хронична умора, особено ако не се храним много редовно и здравословно и сме си докарали стомашни и чревни проблеми. За да удвоим полезния и енергизиращ ефект, може да добавим в киселото мляко нарязани пресни плодове или пък да си направим таратор.

Банани с фъстъчено масло

Ако похапваме бананите с фъстъчено масло, ще получим изключително полезна комбинация. Така ще съчетаем плодовата захар, магнезия и аминокиселините от банана с витамините от B-групата и протеините от фъстъченото масло. По този начин ще си осигурим дълготраен прилив на енергия. Тази вкусна и полезна комбинация ще приповдигне и настроението ни.

Сладки картофи

Сложните въглехидрати освобождават глюкоза по-бавно спрямо преработените въглехидрати. Затова похапването на сладки картофи води до енергиен баланс в организма ни. Бонус от редовното консумиране на сладките картофи е и стопяването на излишните килограми. Този зеленчук оставя трайно усещането за ситост у нас. В сладките картофи има и изобилие от витамин C, бета каротин, магнезий и желязо. Всички те са от ключово значение за енергийния ни баланс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай