Чумата дошла от нелегален внос на животни от Турция, твърдят експерти

Снимка: БГНЕС

Чумата дошла от нелегален внос на животни от Турция, твърдят експерти | StandartNews.com

Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България и ЕС е нелегално транспортиране на заразено животно от Турция, обяви д-р Ивайла Давидова от Българската агенция за безопасност на храните по време на пресконференция днес.


„Дори и в момента в сградата на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които извършват изследванията и най-вероятната причина за проникване на вируса на територията на България и Европейския съюз е нелегално транспортиране на животно, най-вероятно заразено, от Турция в България. Това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия. Най-вероятно е станало по този начин", посочи тя, цитирана от Агенция Фокус.


Даваме безапелационната си подкрепа на ветеринарните лекари в Ямболска област и се обявяваме против политизирането на проблема и езика на омразата - това се посочва в декларация от името на Съюза на ветеринарните лекари в България (СВЛБ), също огласена на извънредната пресконференция на БАБХ.


Болестта чума по дребните преживни животни е особено опасна, силно заразна, използва се за биологично оръжие и мерките изискват високо ниво на биосигурност чрез умъртвяване по хуманен начин във всяко населено място, в което положителен резултат е дало дори само едно животно, каза д-р Михаил Бащавелов, председател на Съюза на ветеринарните лекари в България. Той подчерта още, че всеки един ден присъствие на местата в карантинните зони с полицейско присъствие, на стопани, специалисти, журналисти и други лица без необходимите предохранителни мерки, екипировка - предпазно облекло и оборудване, е особено опасно за разпространяване на заразата.


Д-р Бащавелов подчерта ролята на техните помощници от ромски произход и призова гражданите да не упражняват физическа и вербална агресия към тях и да оказват по възможност съдействие.


Според д-р Камен Николов от СВЛБ не е вярно, че хората не са били информирани. Другата "фалшива новина" е, че не се работи професионално. Не е вярно и това, че предприетите мерки имат алтернатива. "Няма друга алтернатива освен евтаназирането", заяви д-р Николов, подчертавайки, че това е опитът на всички други държави, в които досега е регистрирана чума. В момента заради микоплазма по едрия рогат добитък в Нова Зеландия се избиват 150 хиляди животни и никой там не протестира, каза той.


Д-р Ивайла Давидова от БАБХ информира, че около 4 хил. са евтаназираните животни до момента, а огнищата са общо 5, основно в Ямболска и Бургаска област, с общо 40 животновъдни обекта. Към момента няма официално потвърдени други огнища, категорична бе д-р Давидова. Умъртвените животни се загробват на място, не се превозват, каза още тя.
Днес екипите са изтеглени от Шарково и Крайново, защото има протести, по ветеринарите се хвърлят камъни, има барикади.
Ветеринарните лекари призоваха по никакъв начин да не се правят опити за изнасяне на животните от местата с огнища, защото това крие опасност от разпространяване на заразата в цялата страна.


Най-вероятна причина за поява на вируса е нелегално превозено, без съпровождащ документ, животно от Турция, каза д-р Давидова. Общо 21 дни след прекратяване на заболяването и ликвидиране на огнището на мястото могат да се внесат други животни, обявиха още ветеринарните лекари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай