Чудотворната Богородица е реставрирана за Великден

Чудотворната Богородица е реставрирана за Великден  | StandartNews.com

Хиляди християни от цялата страна посрещат всяка година Великден в Бачковския манастир. Светата обител привлича вярващите със своята чудодейна Богородица  - икона на повече от 700 години. 

От векове за иконата "Света Богородица" в Бачковския манастир се говори, че е спасила мнозина вярващи. Силата й е да помага на болните и бездетните, затова ликът на Божията майка, пазен в малката църквица на обителта, се смята за чудотворен.

Легендата за Бачковската Богородица разкава, че тя е една от 20-те икони в света, за които самата Пресвета дева е позирала на живо. Според някои исторически източници ликът на Божията майка в скътаната в Родопите обител, е нарисуван от евангелиста св. Лука, изографисал и първообраза на Христос. В манастира е донесена от странстващите иверийски монаси Окрамир и Атанасий. Днес обкованата в сребърна ризница Богородица с Младенеца е най-ценната реликва на манастира.

Поверието гласи, че оставена при олтара на манастирската църква, една нощ тя се преместила сама до входа, а явилата се в съня на един от монасите Богородица казала, че така ще вижда по-ясно кои посетители на храма влизат с чисти сърца

 „Иконата помага за всичко, стига човек да пристъпи с вяра към нея", обяви пред bTV игуменът на Бачковския манастир aрхимандрит Симон. Той обясни, че след реставрация иконата е върната в целия си блясък - почистени са двата обкова, консервирана е и дървената част.

Иконата е вкарана в нов дървен калъф от рядкото африканско дърво ироко, който не позволява в нея да влизат въздух и влага.

Утре сутринта в 8 часа, както по традиция става всяка година, тръгва литийното шествие в местността Клувията с копието на чудотворната икона. Оригиналът остава в църквата, а шествието трябва да стигне до нея, след което вярващите се прекланят пред Богородица и целуват лика й. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай