Черешова Задушница е - помен за починалите

Черешова Задушница е - помен за починалите | StandartNews.com

Днес е втората Задушница за годината, която наричаме „Черешова", по името на най-популярния плод в това време на годината, и отбелязваме в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Тази събота е ден, в памет на всички починали православни християни, наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

За една календарна година обикновено задушниците са преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души". Православната църква е установила на Задушница в храмовете да се правят заупокойни литургии в памет на починалите християни.

Днес чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. В тяхна памет, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай