Частичните ремонти на училища и детски градини в София приключват на 17 септември

Частичните ремонти на училища и детски градини в София приключват на 17 септември  | StandartNews.com

Основният ремонт на 3 СУ "Марин Дринов" ще приключи следващото лято. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на ремонтни дейности в 3-то СУ "Марин Дринов" в район "Илинден". "Това е едно от 15-те училища, които се ремонтират изцяло. На практика след този ремонт ще имаме изцяло ново училище. Ще се ремонтира изцяло и дворът на училището. То е включено в проекта по ОП "Региони в растеж". В този проект са общо 26 училища и детски градини в столични района - "Илинден", "Красна поляна", "Надежда" и "Връбница". Това са на практика районите, които ще получат изцяло нова образователна среда. Над 60 млн. лева е цялата тази инвестиция като голяма част от тези средства са по ОП "Региони в растеж" и с финансиране от бюджета на Столична Община", допълни тя.

По думите й за първи път в София се правят такива цялостни ремонти. "Това не са проекти, които се реализират за едно лято - те изискват цяла година работа, което означава, че ремонтните дейности ще продължат и след откриването на учебната година. Тук е мястото на районните кметове и директорите на училището да направят организация на учебната година така, че децата да могат да учат едновременно със строителните дейности. Тук цялата предна фасада и етажите, на които ще учат децата ще бъдат напълно завършени за откриването на учебната година. Общо 230 деца ще имат щастието да учат в обновеното училище", заяви още тя.

Ако има необходимост, ще се обновят пешеходните пътеки около училища и детски градини до 17 септември, каза още Фандъкова. "Както всяка година съм възложила на зам.-кмета по транспорт и неговия екип да направят огледи на ситуацията с инфраструктурата около училища и детски градини, във връзка с началото на учебната година", обяви кметът. „През последните години работим много активно за осветяване и цялостно осигуряване на безопасност при пешеходните пътеки в София. Имаме над 220 осветени пешеходни пътеки, така че продължаваме с тази тема", заяви Фандъкова.

"Знаете, че ги бяхме маркирали с по-ярки цветове. За съжаление наредбите от предписанията бяха такива, че ни принудиха да демаркираме и да ги оставим черно-бели", коментира тя. „Повторно маркиране в червено малко ще ни дойде в повече, защото това за допълнителни средства. За мен маркирането в червено е по-сигурния вариант, но трябваше да се мисли навреме", заяви още кметът Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай