Брюксел и Лондон в сделка за Скрипал

Брюксел и Лондон в сделка за Скрипал | StandartNews.com

Решението на САЩ и 14 европейски страни да изгонят руски дипломати заради случая „Скрипал" беше очаквано. Вече видяхме изказвания на високопоставени европейски представители, които застанаха твърдо зад Великобритания в този казус. Предприетите мерки са безпрецедентни от времето на падането на Желязната завеса и края на Студената война. Става въпрос за доста силна реакция от гледна точка на дипломацията. Всичко това означава, че натискът върху Русия след преизбирането на президента Владимир Путин ще бъде все по-силен.

Това противопоставяне, за съжаление, няма да доведе до нищо добро. Още след идването на президента Доналд Тръмп на власт в САЩ, реториката на големите държави, които са световни сили, се изостри максимално. Като се започне от Китай, мине се през Русия и Турция и се стигне до САЩ, се вижда, че авторитарните световни лидери стават все по-твърди и все по-безкомпромисни в своите външнополитически ходове. Скандалът „Скрипал" избухна по време на изборите в Русия и тогава Лондон започна натиска си върху Москва. По този начин даже подпомогна победата на Путин с безпрецедентно висок резултат. Защото по принцип

руснаците се обединяват срещу общия враг

и в момента такъв отново се явява западният свят. Върна се реториката от времето на Студената война и руснаците се втвърдиха като позиции и се обединиха зад своя президент. Каквото и да се случва оттук нататък не можем да очакваме, че с натиск, с икономически санкции руснаците ще променят своята подкрепа за Путин. Точно обратното, ще видим безпрецедентно твърдо поведение на руския президент.

Разбира се, чуват се и гласове, че няма доказателства, че Москва стои зад отравянето на Сергей Скрипал.

Погледнато реално и двете страни, Русия и Великобритания, не предоставят доказателства за вина или невинност. Явно в разговорите си с другите страни Лондон е представил своите аргументи, а Москва отрича всякаква намеса, но не дава доказателства от гледна точка на разсекретяване на достъпа до информация за употребата и съхранението на веществото „Новичок". В момента целият този конфликт е размяна на думи, преминаващи в реални действия. Аз очаквам реципрочни действия от страна на Русия. Тя обаче не може да бъде сплашена с изгонване на дипломати. Както се видя през последните години, не може да бъде сплашена и с икономически санкции.

Липсата на диалог както с Русия, така и с други големи сили като Турция

и Китай, е контрапродуктивна. С тях трябва да се разговаря, защото предприеманите мерки водят до още по-голямо затваряне на съответната държава и народ около техния лидер и до тотална конфронтация.
Прави впечатление, че не всички европейски държави гонят руски дипломати. Отново, както и в отношенията със САЩ, с Турция, с Китай европейските членки нямат единна позиция.

Смятам, че Великобритания е оказвала много силен натиск върху останалите държави-членки и ЕК да застанат зад нея. Това вероятно е свързано и с преговорите за Брекзит. Европейските лидери подкрепят Лондон по този случай, очаквайки по-благоприятно договоряне за Брекзит. Настоящият скандал помага на премиера Тереза Мей да отклони вниманието от неслучващото се излизане на Великобритания от ЕС. От друга страна, европейските лидери използват като разменна монета своята подкрепа за Лондон по казуса „Скрипал" срещу омекването на позициите на Великобритания в преговорите за Брекзит.

*Заглавията са на редакцията

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай