07:40 ч.

27.03.18

3 мин.

0

12

0
Брюксел и Лондон в сделка за Скрипал

Решението на САЩ и 14 европейски страни да изгонят руски дипломати заради случая „Скрипал" беше очаквано. Вече видяхме изказвания на високопоставени европейски представители, които застанаха твърдо зад Великобритания в този казус. Предприетите мерки са безпрецедентни от времето на падането на Желязната завеса и края на Студената война. Става въпрос за доста силна реакция от гледна точка на дипломацията. Всичко това означава, че натискът върху Русия след преизбирането на президента Владимир Путин ще бъде все по-силен.


Това противопоставяне, за съжаление, няма да доведе до нищо добро. Още след идването на президента Доналд Тръмп на власт в САЩ, реториката на големите държави, които са световни сили, се изостри максимално. Като се започне от Китай, мине се през Русия и Турция и се стигне до САЩ, се вижда, че авторитарните световни лидери стават все по-твърди и все по-безкомпромисни в своите външнополитически ходове. Скандалът „Скрипал" избухна по време на изборите в Русия и тогава Лондон започна натиска си върху Москва. По този начин даже подпомогна победата на Путин с безпрецедентно висок резултат. Защото по принцип


руснаците се обединяват срещу общия враг


и в момента такъв отново се явява западният свят. Върна се реториката от времето на Студената война и руснаците се втвърдиха като позиции и се обединиха зад своя президент. Каквото и да се случва оттук нататък не можем да очакваме, че с натиск, с икономически санкции руснаците ще променят своята подкрепа за Путин. Точно обратното, ще видим безпрецедентно твърдо поведение на руския президент.


Разбира се, чуват се и гласове, че няма доказателства, че Москва стои зад отравянето на Сергей Скрипал.


Погледнато реално и двете страни, Русия и Великобритания, не предоставят доказателства за вина или невинност. Явно в разговорите си с другите страни Лондон е представил своите аргументи, а Москва отрича всякаква намеса, но не дава доказателства от гледна точка на разсекретяване на достъпа до информация за употребата и съхранението на веществото „Новичок". В момента целият този конфликт е размяна на думи, преминаващи в реални действия. Аз очаквам реципрочни действия от страна на Русия. Тя обаче не може да бъде сплашена с изгонване на дипломати. Както се видя през последните години, не може да бъде сплашена и с икономически санкции.


Липсата на диалог както с Русия, така и с други големи сили като Турция


и Китай, е контрапродуктивна. С тях трябва да се разговаря, защото предприеманите мерки водят до още по-голямо затваряне на съответната държава и народ около техния лидер и до тотална конфронтация.
Прави впечатление, че не всички европейски държави гонят руски дипломати. Отново, както и в отношенията със САЩ, с Турция, с Китай европейските членки нямат единна позиция.


Смятам, че Великобритания е оказвала много силен натиск върху останалите държави-членки и ЕК да застанат зад нея. Това вероятно е свързано и с преговорите за Брекзит. Европейските лидери подкрепят Лондон по този случай, очаквайки по-благоприятно договоряне за Брекзит. Настоящият скандал помага на премиера Тереза Мей да отклони вниманието от неслучващото се излизане на Великобритания от ЕС. От друга страна, европейските лидери използват като разменна монета своята подкрепа за Лондон по казуса „Скрипал" срещу омекването на позициите на Великобритания в преговорите за Брекзит.


*Заглавията са на редакцията


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 00:34 · 29.03.2018
Явно в разговорите си с другите страни Лондон е представил своите аргументи, а Москва отрича всякаква намеса, но не дава доказателства..........Къдe са аргумeнтитe на Лондон, бe идиото, защо допускаш, чe има въобщe такива? И ако имашe такива наистина, то цeлият свят щeшe да e оглушал от новинитe, ама няма никакви доказатeлства И това e. И тази глупост с куфара e просто смeшна.
българин · 10:05 · 28.03.2018
путин да изгони двойно повече джендъри от русия защото предателите на народа се наказват със смърт с нищо друго там вече не се иска присъда защото предателят си я знае
българин · 10:01 · 28.03.2018
без разследване доказателства ти преписват обвинение това е модерния джендърски комунизъм на запада
Потребител · 09:18 · 02.04.2018
@българин Ми като представиха доказателства за убийството на Литвиненко какво стана промит мозък нищо.Или очакваш руснаците да кажат ние бяхме.
Потребител · 04:48 · 28.03.2018
Простак. Как щe го прeнeсeш в куфара? Профан.
Потребител · 13:27 · 27.03.2018
уотсън, всички ли структури в европа работят без доказателства-вкл. и европейския съд ?!?
Потребител · 16:47 · 27.03.2018
@Потребител Важното да е в услуга на либералните джендърски ценности. Елементарно, драги Шерлох. При следващата закуска във Вашингтон, Цецо може да донесе и по-удобна за целта конституция за да не се измъчи с тълкуване Конституционният съд. набързо ще я приемат антинародните избранници.
Потребител · 12:14 · 27.03.2018
Погледнато реално и двете страни, Русия и Великобритания, не предоставят доказателства за вина или невинност.

:Муааа. Погледнато реално драскача е педераст. Къде остава презумцията за невинност. Защо Русия трябва да доказва че не е виновна. Нека педерастите от запада докажат обратното. Статия писана от нагаждач и обикновен педал
опетков · 13:34 · 27.03.2018
@Потребител Педалът си личи по културният изказ. Обидите обикновено не доказват правота. Дори по това, което се писа може да се направи заключение за източника на БОВ. Пренесен е в куфара на дъщерята на Скрипал и е задействан в стаята при отварянето му. Тя идва от Москва, което говори за добре обмислен опит за убийство от службите на Русия- ФСБ.
Потребител · 16:48 · 27.03.2018
@опетков Я още един Шерлох. Но не всичко е така елементарно и истината е някъде там ...
Потребител · 23:49 · 27.03.2018
@Потребител Елементарно е, драги ми анонимни Уотсън. Империята на злото се възражда, а дребният кандидат- император се напъва да се нареди между големите. Време е да бъде нашляпкат и ушичките му издърпани.
Потребител · 04:45 · 28.03.2018
@Потребител Нашлякан щe бъдeш ти пeдeраст гадeн. Бeзмозъчно същeство.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент