БПЦ ще разгледа скоро въпроса за украинската църковна независимост

БПЦ ще разгледа скоро въпроса за украинската църковна независимост | StandartNews.com

В момента не сме разглеждали този въпрос, ще бъде в скоро време разгледан и ще има становище. Това каза пред журналисти патриарх Неофит, попитан какво е становището на Българската православна църква (БПЦ) за разрива между Московската и Вселенската патриаршия. Негово светейшество коментира темата в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", която отбеляза днес своята 115-годишнина със Света литургия и с откриването на ново общежитие за учениците.

Ситуацията между Вселенската и Московската патриаршия е нелека и трябва внимателно да се подходи, заяви пред журналисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Той каза, че Българската православна църква знае кой е каноничният представител на Украинската църква и винаги го е подкрепяла. "Въпросът е, че ние имаме едно решение, което е свързано с това да се състави комисия и да се прегледа внимателно всичко, след което да се излезе с разумно, спокойно решение, което да бъде позиция на Светия синод", обясни митрополит Йоан.

Варненският митрополит отбеляза, че и БПЦ преживя преди години разкол и "трябва да се държим много стабилно в ония поуки, които са важни и в онези действия, които са необходими, за да не стига до разкол и до разделение". Митрополит Йоан каза, че той е един от тримата митрополити от Светия синод, които искат да има Вселенски събор. Другите двама митрополити са Ловчанският Гавриил и Видинският Даниил. "Това е наше мнение, но в Светия синод може да имаме различни мнения, но излизаме с едното мнение - с решението на Светия синод". Варненският митрополит припомни, че през 1998 г. в София се състоя Всеправославен събор заради разкола в БПЦ. Този Всеправославен събор взе решения и изигра голяма роля тогава за преодоляването на нашия разкол, отбеляза архиереят.

На въпрос кога се очаква официалната позиция или становище на Светия синод по въпроса за Московската и Вселенската патриаршия, митрополит Йоан каза, че когато преди дни митрополити и патриархът са били в Троянския манастир, са се разбрали на 5 ноември да имат заседание. Варненският митрополит уточни, че не може да се ангажира дали точно на тази дата ще бъде прието становището от Светия синод. "Вече ситуацията е много трудна за нас, тъй като решението на Московската патриаршия е факт, но точно при тази трудна ситуация трябва да се реши с доста разум въпросът. Нещата са ясни, ние никога няма да подкрепим разкол и това е пределно ясно, и както нас ни подкрепиха, така и ние естествено ще подкрепяме каноничната църква. Ние нямаме право друго да направим", коментира митрополит Йоан.

Той уточни, че БПЦ ще погледне въпроса от двете страни и ще види доводите на едните и на другите. "Принципът е ясен, има канони, които свидетелстват, че има давност и все пак един народ, който желае и разпознава даден свой първойерарх за такъв и го зачита, това не бива да се пречи от страна на светска власт. Това е политически въпрос, ние сме църковниците и трябва да си гледаме църковните дела и да не се вмесваме в политиката", заяви Варненският митрополит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай