Бойница показа на бал уникалните си носии

Бойница показа на бал уникалните си носии | StandartNews.com

Деца, момичета, мъже и жени, облечени в старите народни носии, дефилираха на сцена в Бойница на традиционния бал на уникалните облекла, съобщи кметът на общината Анета Генчева. Събитието бе в събота вечер, но пъстрите носии са изработени от техните баби и прабаби преди повече от век и половина. Най-възрастните жени в селото бяха избрани за жури, което определи най-добре представилите се манекени. Раздададоха се предметни награди - за първо, второ и трето място. Имаше и „Мис Бал" – най-хубавото момиче, облечено в пъстра носия. Този път титлата грабна ученичката от местното основно училище Йоанна Йорданова.

Бойница е известно село със своите стари носии. Те са много пъстри с преобладаващ червен цвят на женските костюми и бял - на мъжките. Около вратовете и на ръкавите на ризите им има гъсти шевици, повечето с флориални мотиви. С вертикални шевици са украсени и престилките.

Всичко е изработено на ръка и само от естествени материали

Някои от ризите са конопени, но има и кенарени. Късаците и завеските са от вълна.

Бал на носиите провеждат в Бойница от 1903 гдина, когато е създадено местното читалище „Надежда". С всяка измината година интересът към автентичната красота расте. Расте и гордостта на местните, че притежават такива облекла. За баловете в Бойница и съседните села си идват бивши жители или техни наследници, които живеят във Варна, София или в чужбина. Те също обличат своите носии и минават през сцената като манекени. През последните години читалището е закупило няколко носии, но не притежава пълна колекция. Костюмите се съхраняват в домашните ракли, но за бала се предоставят на читалището. То осигурява манекени, които ги обличат за една вечер и след това ги връща на собствениците им. Носиите печелят овации и награди на фолклорни фестивали. През 2017 са завоювали специална награда на фолкфеста в село Невестино. На събор в Чупрене също стават атракцията на сцената.

Въпреки ежегодните балове,

интересът към носиите не стихва

За всеки бал пристигат етнографи и много гости от съседните села, Кула и Видин. Шевиците и моделите на дрехите са уникалното богатство на селото. Те са няколко вида – празнични, сватбарски, булченски, жетварски и т.н.

В съседното село Шишинци също съхраняват 20 народни носии на повече от век. С тях то участва на фестивали, печели награди. Пази си ги ревниво. Всички опити да бъдат купени се провалят. Все пак, такава носия може да се види в националния музей на Япония. Показват я като гениално творение на самобитната народна култура на България.

Балове на народните носии се провеждат и в съседните села. В Шишинци той е на 3 март, в Бориловец – на 8 март, в Периловец – на 22 март. Който още не е видял автентична народна носия, направена с голям вкус, хармония и самобитна естетика, нека дойде на тези дати в нашите села. Ще си тръгне очарован от нещо красиво, което е част от националното ни самочувствие, кани кметът на Бойница Анета Генчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай