Борисов стартира "Ответен удар 16"

Борисов стартира "Ответен удар 16" | StandartNews.com

Убеден съм, че ще покажем на американските ни партньори най-доброто от славните традиции на Българската армия. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на откриването на многонационалното тактическо учение „Ответен удар 16" в УП „Ново село".

Премиерът прие строя  и изтъкна убеждението си, че ротата ще бъде сертифицирана. „Но още повече съм убеден, че ще покажем на нашите американски партньори най-доброто от славните традиции на Българската армия на всеки войник, сержант и офицер. Убеден съм, че нашите мотострелкови сили са на изключително високо ниво", категоричен беше  Борисов.

Учението за сертифициране на Моторизирана пехотна батальонна група ще се проведе от 11 до 21 април на Учебен полигон „Ново село", съобщава Фокус. Тактическо учение „Ответен удар 16" е финалния етап на подготовката на моторизираната пехотна батальонна група. Целта на учението е цялостна оценка за готовността на щаба и формированията на групата за участие в съвместни операции с партньорите от НАТО.

В учението участват до 740 военнослужещи, 35 от тях са на въоръжените сили от САЩ. Участват още 190 единици бойна транспортна и специална техника. Американските военнослужещи са от 1-ви батальон на 64-ти бронетанков полк от 3-та пехотна дивизия на силите на САЩ в Европа. Офицерът, който планира учението, е ген.- майор Андрей Боцев - командир на сухопътните войски, а провеждащият учението е бригаден генерал Костадин Козмов.  Командващият на моторизираната пехотна батальонна група е подполковник Тихомир Димчев.

Сред официалните гости на събитието са началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов, министърът на отбраната Николай Ненчев, вицепремиерът Томислав Дончев и др.

Пращаме още 300 военни на границата

300 души от Българската армия допълнително ще бъдат насочени към границите н,и за да контролират бежанския поток. Това съобщи пред журналисти премиерът Борисов. "Това са над 1000 км граници и не навсякъде може да бъде поставена ограда, досега сме осигурили близо 100 млн. лв. за огради, техника и командировачни", поясни Борисов.

Министър-председателят обясни, че допълнителните сили ще бъдат разположени така, че да осигуряват контрол и безопасност върху границите на страната ни. „На ден залавяме по 90-100 души, ако някой премине турската или гръцката граница бива залавян у нас", поясни Борисов. И отбеляза, че се прави всичко възможно и се води превантивна дейност, така че да се знае, че у нас не могат да преминат границите на ЕС.

„Трябва да се внимава да не се насочи политиката към религиозни войни, там оправяне няма", каза Бойко Борисов. Премиерът посочи, че в момента министрите на отбраната и вътрешните работи ежечасово комуникират с колегите си от съседните държави, за да се контролира бежанският поток. "България е отворена само през официалните контролно-пропускателни пунктове. Всичко останало е затворено", посочи още Борисов.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че усеща подем и самочувствие в състава на Българската армия.

„За 25 години колко пари се отделиха за армията, като се има предвид че в предходния мандат платихме „Спартан"-те", „Кугъри"-те и „Пантери"-те. И през този мандат сме заделили достатъчно средства за изтребители и друга военна техника",каза Борисов.

Премиерът припомни, че въпреки това че правителството заделя средства за образование, спешна медицинска помощ и допълнителни бонуси за над 1.300 млн. пенсионери, се заделят и за армията. По думите му, досега за пенсионерите са изплатени 220 млн. лева бонуси.

"Осигуряваните пари са за сметка на добрата работа на приходните агенции и разбира се за пресичането на контрабандата", добави министър-председателят. Бойко Борисов изрази увереност, че сертификацията на моторизираната пехотна батальонна група ще премине успешно и завръщайки се у дома, партньорите ни от Съединените щати и НАТО ще разкажат каква силна армия има България.

Не спекулирайте със "свинските опашки"

Относно последния клип, в който граждански патрул залавя мигранти, Бойко Борисов каза: "Моля ви, не спекулирайте със "свински опашки", защото това са едни найлонови въженца, а публиката остава с впечатление, че са "свински опашки", защото са мюсюлмани и вкарват един подтекст, който не е така. Ние и на мото-стрелковите войски можем да кажем "кашици", те няма да се обидят, но не го казваме. Просто това са работни термини в полицията - едното са метални белезници, другите, пластмасовите, се наричат "свински опашки", обясни премиерът.

Той подчерта, че държавата ни заделя пари и за превантивна дейност срещу незаконното преминаване на границата. "Имаме ежедневна комуникация на най-високо политическо и професионално равнище между България и съседните държави по миграционния проблем", заяви министър-председателят.

На база "Ново село" министър-председателят прие строя на многонационалното тактическо учение "Ответен удар 16" след което поздрави участниците в учението.

Сигурен съм, че започналото днес учение ще приключи успешно и моторизираната батальонна група ще бъде сертифицирана, заяви министър-председателят. Веднага след приветствието на премиера бяха издигнати знамената на двете страни участнички България и САЩ и прозвучаха химните на двете държави.

Общо 740 военослужещи участват в "Ответен удар 16" като 35 от тях са от въоръжените сили на САЩ. Самото учение ще продължи до 21 април, когато ще стане ясно дали бойната група ще получи сертификат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай