Богородица Утешителка оживяла пред смаяния поглед на игумена

Божията майка предупредила монасите за предстоящата опасност, въпреки че Младенецът искал те да бъдат наказани, защото не изпълнявали задълженията си

Богородица Утешителка оживяла пред смаяния поглед на игумена | StandartNews.com

Преданието разказва, че през 807 г. шайка разбойници се приближила до Света Гора с намерението да нападне Ватопедския манастир, който бил един от най-хубавите. Пиратите планирали да атакуват светата обител на разсъмване, веднага щом бъдат отворени портите, да нахълтат вътре, да избият монасите и да разграбят манастирското богатство. Вечерта разбойниците слезли на брега и се скрили в храсталаците край манастира. Но Пазителката на Света Гора - Пресвета Дева Богородица, не допуснала варварският замисъл на безбожниците да бъде изпълнен.

На следващия ден, 21 януари, след края на утренята, когато всички братя се разотишли по килиите си за кратък отдих, игуменът на манастира останал в църквата, ангажиран с изпълнението на сутрешните си задължения.
Изведнъж чул глас от иконата: "Не отваряйте днес портите на манастира, разбойници ще нахлуят". В този момент малкият Иисус, който Богородица държала в прегръдките си, протегнал ръка и затворил устата на своята майка. "Не, майко, не говорете така. Нека бъдат наказани, защото не изпълняват своите монашески задължения"!
Но Божията майка, отдръпвайки ръката на своя Син и Господ от лика си, пак казала: "Не отваряйте днес портите на манастира!".

Игуменът бил смутен от всичко, което чул. И като погледнал към иконата на Богородица, открил удивително чудо: образът на Божията Майка бил оживял, както и Младенецът в ръцете й. Цялата картина се променила и била напълно различна от предишната. Неподправена усмивка, предупреждение и утеха изразявало лицето на Дева Мария, докато Младенецът бил строг и гневен.

Ужасеният игумен събрал всички братя и им казал какво се е случило. Предал им думите на Божията майка и тези на Господ Иисус. Всички забелязали, че се е променила иконата.

Монасите прославили ходатайството и жертвата на Света Богородица и милостта на техния Господ. Окрилени от Божията защита, те се качили на манастирските стени и отблъснали нападението на пиратите.

От тогава до днес Ватопедската иконата на Дева Мария е известна като Отрада или Утешение. В памет на защитата на манастира, пред иконата горят кандило и голяма свещ. От древни времена във Ватопеди спазват обичая да извършват монашески пострижения в параклиса и ежедневни молебени.

А лицата на Богородица и Исус Христос са останали в същото положение, в което се намирали, когато игуменът чул думите им.

Лицето на Богородица е обърнато надясно в опит да отстрани ръката на Младенеца от устните си, за да може да предупреди за предстоящата опасност нетърпеливите си слуги.

Тази икона се намира в параклиса на Богородица Утешителка, а лицето й излъчва любов, благост, кротост и милостивост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай