Бисер Петков: Раждаемост не се стимулира само с пари

Бисер Петков: Раждаемост не се стимулира само с пари | StandartNews.com

Тук отново става дума за избор как да се разпределят средствата, каза в предаването Бисер Петков относно коледните добавки за пенсионерите по Канал 3.

"В икономиката няма безплатен обяд, така че по отношението на следваната политика у нас-тя е устойчива. Системата е силно зависима от държавния бюджет. Това, което се предлага и тази година е така наречените коледните добавки да бъдат получени, от хората, които взимат минимален размер от 321 лв. Сумата от 40 лв. , не е голяма, но пенсионерите в голямата си част получават 3-то увеличение за тази година. Това е , което държавата може да направи, без да застраши икономиката", каза той.

"Икономиката се развива добре. Ние можем да се сравняваме със всички държави, но няма полза от това. Отново говорим за приоритети и бюджета за следващата година, като основна част от нарастването се насрочва към образованието и това е преспективната политика", категоричен беше Бисер Петков.

Относно стимилурането на раждаемостта у нас, той каза: "Става дума за нов ценностен модел при раждаемостта, не всичко е свързано със средства. Не е най-добарата политика да насърчаваме семействата с пари. Това, което е на дневен ред в политиката, е да се насърчават майките и хората, които гледат децата с връщане на работа. Всеки сам преценява дали да се завърне на работа, но това е една възможност. България има най-дългия платен период на майчинство и през него се получава 90 процента от възнаграждението."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай