21:30 ч.

23.03.18

3 мин.

0

28

0

БГ скептицизъм за руската версия на Мей

от Любомир Михайлов |

БГ скептицизъм за руската версия на Мей

Интригата около насрочената по българска инициатива среща във Варна в понеделник на лидерите на ЕС с турския президент Ердоган отклони вниманието от оценката на премиера Бойко Борисов за аферата "Скрипал", направена в Брюксел. Всъщност политическата реакция на скандала с отровения бивш руски шпионин и дъщеря му бе водещата тема на срещата на върха на Евросъюза в Брюксел. Още преди нея външните министри на ЕС призоваха Русия да отговори на въпросите за употребата на нервнопаралитичното вещество, с което бяха поразени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.


На срещата в Брюксел в сряда и четвъртък лидерите на Европа се съгласиха, че е "доста вероятно Русия да е отговорна" за нападението срущу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който е обслужвал и британското разузнаване и дъщеря му. Затова и беше отзован посланикът на общността в Москва за консултации.


Досега Лондон настойчиво и категорично обвинява Москва за атаката срещу Скрипал, но не е дал никакви доказателства, че това е така.


Експерти подозират, че и за в бъдеще такива улики едва ли ще се намерят.


Май се случва нещо подобно на обвиненията срещу България през 70-те години на миналия век, че сме искали да убием папата. Видя се, че това е провокация, но заради вдигнатия за дълго време шум някои хора на Запад и и досега смятат, че българите са безбожници и терористи.


Експерти и анализатори задават от началото на скандала логичния въпрос защо й е на Москва да убива някакъв бивш шпионин, който е бил осъден за държавна измама и е лежал в руски затвор преди да бъде разменен със заловени руски разузнавачи?


Освен това да го направи точно преди президентските избори и предстоящото световно първенство по футбол в Русия.


На фона на липсата на факти и силните политически емоции един от разумните гласове в Брюксел бе на Борисов. Той също показа интереса на страната ни да поддържа отношенията и връзките с Русия на "прагматична и взаимоизгодна основа". Това беше отбелязано и в поздравителната му телеграма до Владимир Путин за изборната победа. На срещата в Брюксел българският премиер изказа разумно предложение за аферата "Скрипал":


"Има факт, който е много опасен и който изисква цялата разузнаваческа и контраразузнаваческа гилдия в целия свят да се заеме. Фактът е, че има терористичен акт, хора в предсмъртно състояние, и то с нервнопаралитичен газ, забранен отдавна с конвенции. Който го е направил - дали е Русия, дали е терористична организация, но на всяка цена извършителите и преди всичко поръчителите да бъдат разкрити", предложи прагматичен подход Борисов. И се позова на своя опит в стотици разследвания като главен секретар на МВР. "Обикновено в такива случаи не е това, което изглежда на пръв поглед", скептично вметна той по повод патоса, с който Западът се опитва да припише покушението на Москва.


Запитан дали Русия стои зад нападението на Скрипал, Борисов отговори, че е мнителен човек и ще коментира, когато поръчителят стане известен. А мнението му като бивш топполицай би трябвало да тежи повече от становището на някои политици, които нямат неговата компетентност. Италия и Гърция също поискаха доказателства за руска намеса, а вероятно и други си го мислят, но от солидарност не са го казали публично.
Вече вървят и догадки коя е причината за голямата настървеност в изявленията на британския премиер Мей и външния министър Джонсън срещу Русия и Путин и желанието им да ангажират Евросъюза битка срещу Москва?


Може би в Лондон смятат, че договарянето на Брекзит с ЕС ще е при по-изгодни условия за британската страна, ако отношенията на ЕС със Русия са влошени на максимум. Времето ще покаже обаче чии тънки сметки са правени без кръчмар.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:55 · 25.03.2018
Абе хора, плащат ли ви да пишете тия глупости или сте си просто тъпи и го правите безплатно? ТОВА БЯХА УБИЙЦИТЕ НА ПУТИН. Никой друг не разполага с тази отрова, а и за какво и е притрябвало на Великобритания да прави услуга на Путин? Само той има полза от цялата история.
Потребител · 15:19 · 24.03.2018
Великобритания отвлича вниманието чрез измишльотината СКРИПАЛ , от издънката с Facebook манипулацийте на избори , извършвани не без участието на английските служби!!! Видя се че в основата на манипулирането на изборите в САЩ, а и кой знае още къде стоят Англия/Короната и някои други държави!!!/По-презумция еврейската олигархия не са за изключване никога/!!! Интересна е битката между тайните кръгове около Соросоидите и Кралските особи... За съжаление от цялата тая драма западната цивилизация чезне и центъра на света се измества на Изток
Потребител · 09:12 · 25.03.2018
@Потребител Както каза на майтап Руския военен министър - Защо ни е да удряме периферията. Ако искаме да удряме англия ще ударим пакистан -центъра. И без това кмета на Лондон е пакистанец. Добро бъдеще очаква англосаксонските геюве. Предпологам скоро ще се наложи да се борят за собствената си свобода. Твърде вероятно е англиско -еврейската кралица да се наложи да бяга нанякъде
Потребител · 09:13 · 25.03.2018
@Потребител Мдааа. Интересни години идват Както пише в Библията - " Който в робство отвежда сам пада в него "
Потребител · 22:00 · 25.03.2018
@Потребител ...центъра на света се измества на Изток... Това виц ли е? Единстреният руски град, който заслужава да се нарича град е Санк Петерсбург и е построен от европейци, не от руснаци. Те само социализъм могат да строят.
Потребител · 18:25 · 27.03.2018
@Потребител Това за единствения руски град от Сороса ли го прочете? Западът със своя рев за кибератаки, други им уреждали изборите, други им правили терор показват само безсилия и началото на краят им е предизвестен. Всеки да си прави сметката какво произлиза от това. И в създаването на ислямска държава претърпяха провал и в Сирия също са безпомощни. Каквото надлобиш това ще лапаш и каквото правиш такова ти се връща!
Потребител · 10:24 · 24.03.2018
Че Русия е виновн е ясно на всяко руско детенце (питайте ги, ако не вярвате). Официално се отрича обаче, защото руснаците винаги са се страхували най-много от това, да не ги помислят за "неколтурнъй".
Потребител · 09:09 · 25.03.2018
@Потребител Английските педерасти направиха постановка за децата. Ясно е че тази постановка е за изпилени англосаксонски мозъци.
Потребител · 21:47 · 25.03.2018
@Потребител Явно си много добре информиран по въпроса А и както интелигентно пишеш, направо изгарям от любопитство. Хайде разказвай...
Потребител · 10:13 · 24.03.2018
Англичаните винаги са били долна, гнусна и лицемерна нация с отвратителна външна политика. Винаги с тяхната надменност и интригантство.
Потребител · 10:26 · 24.03.2018
@Потребител Затова ли половин България се изсили там?
Потребител · 09:03 · 25.03.2018
@Потребител Половин България се изсели там заради пари и по добър живот. А пари имат заради факта че са грабили стотици години от колониите. Което не ги прави добри хора. Знам че като си тъп ще е трудно да го разбереш но поне опитай
Потребител · 09:04 · 25.03.2018
@Потребител Отделно от това със заплащането английските ПЕДЕРАСТИ са били против освобождението на България от турско робство. Чети бе ПОМИЯР.
Потребител · 22:12 · 25.03.2018
@Потребител Първо, освен заради парите хората се изселват също и защото им е писнало от балкански простаци... ще прощаваш, но точно теб имам в предвид. Второ, по история с теб няма да споря. Една баба от петте кьошета още преди години обичаше да казва: "Не се опитвай да ограмотяваш простаци" (виж Първо). И като допълнение: нека си остане твоя тайна какво общо има сексуалната ориентация на когото и да било с темата. Май просто искаш да обиждаш.
Потребител · 18:27 · 27.03.2018
@Потребител Е ти пък тръгна да сравняваш живота в колонията и животът в колонизатора. Знай едно - ИМА ГОСПОД!
Ники · 09:15 · 24.03.2018
След Ирак трудно е да ни убедят в "обективност". Истината в устата на баба Тереза прилича на локум.
Потребител · 22:15 · 25.03.2018
@Ники Моля те не използвай множествено число когато стара въпрос за личното ти мнение.
БОКОФИЛ · 09:04 · 24.03.2018
НЕ СЪМ ФЕН НА Б Б, НО ГО ПОЗДРАВЛЯВАМ ЗА РАЗУМНАТА МУ ПОЗИЦИЯ ПО ПОВОД СЛУЧАЯ С ПОДЛИЯ СКРИПАЛ, БРАВО ЧЕ СЕ РАЗГРАНИЧИ ОТ ЖАБЕШКИЯ ХОР НА ТРАНСДЖЕНДЪРИТЕ И НА БАБА ТЕРЕЗА АНГЛИЙСКА!!
Потребител · 09:06 · 25.03.2018
@БОКОФИЛ Бойко ти Борисов тази позиция я изразява пред Български медии. В съвета на европа гласува друго. Кога ще разберете най -после че този човек е двуличник. Лицемер
Потребител · 22:20 · 25.03.2018
@Потребител Този човек е политик, а вие сте плебус. Казва ви каквото искате да чуете и после прави каквото трябва за да не му приритате съвсем от глад. Но ако не ви харесва, можете да си изберете някой честен (като Тръмп) или ъжкар (като Путин). Те ще ви оправят.
Потребител · 08:28 · 24.03.2018
Руските мекеретс пак са ревнали в един глас да защитават путинските олигофрени
Потребител · 10:10 · 24.03.2018
@Потребител ти си олигофрен
Потребител · 10:28 · 24.03.2018
@Потребител Знаеш ли изобщо какво означава олигофрен или само си пишеш от скука и защото си озлобен и безработен?
Потребител · 07:03 · 24.03.2018
Озлобенайта Мей , напускайки Евросъюза се опитва да развали отношенията на ЕС с Русия чрез тази изработена от МИ6 или ЦРУ отровителска провокация
Потребител · 14:12 · 24.03.2018
@Потребител Отношенията между ЕС и Русия се влошиха след като Русия анексира Крим.
Потребител · 09:07 · 25.03.2018
@Потребител А за Кипър що мълчите бе курви. Окупиран е повече от 40 години. При това никога не е бил турски. Да не сте налапали некой голем турски кур че така мълчите. Ако турция окупира утре България пак ли ще мълчите курволяци гнусни
Потребител · 22:24 · 25.03.2018
@Потребител Не мълчим, просто темата е друа. И дори и да е така, едно престъпление не може да служи за оправдание за друго.
Потребител · 23:04 · 23.03.2018
a добър ден. без да сме топ полицаи това сме си го мислели много хора още от 1-я ден... помните ли съдебното убийство на набеденото в сащ сем.Розенберг.съдебно убийство , защото след 20-30 г.самите американци го признаха за такова,но то тогава отключи злокобния макартизъм ...няма да се спирам на по-новите убийства пък в западна европа..А да обявявате кръстения от Пашата като тиква пожарникар за топ полицай си е гавра с истинските топ полицай и към топ ченгето на цру-Байерли.....
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент