Бежанци във влака (ОБЗОР)

Бежанци във влака (ОБЗОР) | StandartNews.com

Граничарите ги заловили в различни вагони, връщаме ги обратно

60 бежанци се опитаха да влязат от Гърция у нас с международния влак, но бяха спипани от граничните полицаи. Сигналът за мигрантите вдигна по тревога и военното поделение 26 400 в Благоевград. Това е първият сериозен опит за проникване у нас на голяма група чужденци, след като гръцките власти разтуриха огромния бежански лагер в Идомени.

Заловените мигранти били в различни вагони. Под конвой те са закарани в граничния полицейски участък в Петрич. По информация от прокуратурата в южния град групата от мъже, жени и деца, която тръгнала от Идомени, наброявала близо 100 човека. Гръцката полиция обаче успяла да върне част от евакуираните от лагера бежанци и да ги спре по пътя им към нашата страна. Другите обаче се опитали с влака да пресекат ГКПП Кулата-Промахон.

"Няма опит за преминаване на държавната ни граница през планина Беласица, всички са били във вагоните на композицията. Няма паника, но е задействан планът за противодействие при мигрантски натиск. Веднага към Кулата са тръгнали войници от най-близкото поделение 26 400. Засега на границата с Македония всичко е спокойно", казаха от Граничен полицейски участък - Кюстендил.

От прокуратурата уточниха, че предстои всички бежанци да бъдат върнати обратно в Гърция. В момента текат преговорите с представителите на гръцката страна. Няма напрежение и в Петрич, населението е спокойно, увери кметът Димитър Бръчков. В село Кулата, което е до границата с Гърция, управникът Димитър Дамянов дори не знаеше за проведената акция и спирането на мигрантите. "Не съм уведомен, това означава, че няма някаква драма. В противен случай ще съм информиран", лаконичен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай