БЧК: Запълваме капацитета за бежанци до два дни

БЧК: Запълваме капацитета за бежанци до два дни | StandartNews.com

София. "При темпото, с което в момента навлизат бежанците, времето до запълването на капацитета на прием на бежанци в България е два дни", каза председателят на БЧК Христо Григоров, предаде Фокус.

"Не можем да пренебрегнем факта, че ситуацията, в която се намираме в момента, е разделила българския народ на две. Една част са за, другата част са против помощта. Но ние като хора, трябва наистина да проявим човечност, и в този момент да помогнем на тези хора.

"В разговора си с тях разбрах, че повече от 2/3 искат да се върнат в страната си. Така че колкото по-бързо се оправят нещата в Сирия, толкова по-бързо тази хуманитарна криза ще намери своето решение", каза Григоров.

"Не е тайна, че Гърция вече затвори границите си. Не можем да се сърдим на Турция, над 600 000 са бежанците в Турция. Това означава, че това вече е международен проблем", каза Григоров.

В момента 1500 от бежанците попадат в категорията на най-уязвимите и нуждаещи се от помощ. БЧК ще отпусне от резервите си помощ за 1000 души, обяви председателят. Резервите включват комплекти от одеяла, чаршафи, възглавници и други. Отделно ще бъдат отпуснати хигиенни материали, пампери, играчки и други необходими вещи за 200 деца.

Организацията търси средства от Национална фондонабирателна система, от дарители, фирми, и т.н., както и от Фонда за незабавна помощ на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. По банковата сметка на БЧК, в момента има събрани около 5600 лева, каза Григоров. "Преди всичко има нужда от вода, храна, хигиена, нехранителна помощ (одеала, чаршафи, обувки) и санитарно-хигиенни материали. Работим за разпечатването на информационни материали на арабски и английски, за да могат бежанците да знаят какво следва", каза Ясен Сливенски от дирекция "Бедствия" към БЧК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай