БЧК отчете дейността си

БЧК отчете дейността си | StandartNews.com

На 65-ото общо събрание на Българския червен кръст беше отчетена дейността на организацията за периода 2013-2016 година. На събранието бяха представени отчетите на Националния съвет на БЧК, на бюджета за 2016 година, на Националната контролна комисия и на Етичната комисия.

Председателят на БЧК Христо Григоров заяви, че организацията е изградила авторитет и хората ѝ вярват, защото застава зад хуманитарни идеи и помага. По думите му изминалите 4 години са били тежки за БЧК с оглед на това в каква среда работи организацията. Христо Григоров обясни, че в България, където институциите са се хванали за гушите, 30 години се разграждат изградени структури и 2 млн. пенсионери са обречени на геноцид, с пенсия от 2 евро на ден. В такава среда БЧК се явява се като буфер, който убива напрежението и помага на хората. Председателят на БЧК посочи, че един от най-големите проблеми, с които се сблъсква организацията, е обезлюдяването и уточни, че 65-70% от българското население живее в София, Пловдив и Варна.

За периода 2013-2016 година членовете на БЧК са 153 203, а доброволците - 17 582. От БЧК са подпомогнати и са получили закрила 12 хил. бежанци в 7-те центъра за настаняване. Във връзка с бежанската криза председателят на БЧК коментира, че за нея се говори като следствие, а никой не анализира причината. Христо Григоров обясни, че бежанците вече не са само в центровете за настаняване и цялата структура на БЧК е ангажирана с тях. Председателят на БЧК припомни взрива на цистерни на гарата в Хитрино и посочи, че при този случай е демонстрирана силата на БЧК. Той уточни, че само за 1 седмица за пострадалите в Хитрино са събрани 2 млн. лева, което говори за огромното доверие на гражданите и на коопоративния бизнес към БЧК.

Поздравителни писма по повод откриването на общото събрание на БЧК изпратиха: президентът Румен Радев, председателят на НС Димитър Главчев, председателят на Парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, кметът на София Йорданка Фандъкова, Български лекарски съюз, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението", Държавна агенция за бежанците, Съюз на българските автомобилисти и „Пътна полиция". Омбудсманът Мая Манолова изрази уважение, респект и възхищение към членовете и ръководството на БЧК. Тя призова БЧК и институцията на омбудсмана да продължават да се борят с несправедливостите със същия кураж, смелост и ентусиазъм.

Общото отчетно-изборно събрание на БЧК продължава и на 20 май, когато ще бъде избрано ръководство на организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай