БАН обмисля протести след Нова година

БАН обмисля протести след Нова година | StandartNews.com

Общото събрание на Българската академия на науките /БАН/ ще проведе заседание на 8 януари 2018 г., на което да обсъди и при необходимост ще предприеме протестно шествие в централните части на София в седмицата от 15 до 19 януари 2018 г., последвано от други протестни действия. Това обяви председателят на оперативния щаб на протеста на БАН проф. Бойко Георгиев на пресконференция, която се състоя днес в сградата на академията и премина под наслов "Повече няма да търпим".

От БАН обявиха, че екзистенц минимум, който настояват да получат от държавния бюджет, е 98 млн. лева - нивата от 2009 г. "Бюджетът за 2018 г. е поредният шамар за учените в БАН. Напрежението в академията ескалира", заяви проф. Славчева.

Учените ще сезират и омбудсмана Мая Манолова във връзка с нарушаването на конституционното им право на заплащане, съответстващо на извършената работа. Освен това те ще информират и представителството на ЕК в България, посолствата на страните-членки на ЕС и международните научни организации.

От БАН настояват целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., за да може да бъде изравнено възнаграждението в системата на БАН с другите системи от Министерството на образованието и науката /МОН/.

От академията настояват да се увеличи месечната стипендия на докторантите в БАН и висшите училища до размер на една и половина работна заплата - до 765 лева. В момента тя е 450 лева, а за 2018 г. ще стане 500 лева, което е обидно малко според тях. Освен това те искат да получават целево финансиране и според резултатите от научно-изследователска дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през 2017 г., където институтите на академията са се класирали на първите места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай