БАН гласува спорно решение за частично изваждане на НИМХ от академията

Снимка: БНТ/БТА

БАН гласува спорно решение за частично изваждане на НИМХ от академията | StandartNews.com

Днешното решение на Общото събрание на БАН отваря пътя за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от БАН и дава ясен знак на правителството, че може да предприеме съответните действия, за да бъде извършено това. Това решение се отнася за цялостната оперативна дейност на НИМХ и за всички учени, които пожелаят да се присъединят към тази нова структура, каза пред журналисти председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Общото събрание гласува днес, че "отчитайки декларираното намерение на правителството за решаване на проблема с НИМХ, Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично изваждане на НИМХ от структурата на БАН и преминаването в нова структура, създадена от Министерския съвет". Определението "частично" включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ-БАН, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.

НИМХ е една симбиоза между оперативна и научна дейност, и съм сигурен, че ще има има много учени, които ще отидат да работят заедно с колегите си от оперативната дейност, заяви акад. Ревалски.

На въпрос как от БАН се съгласиха на такова историческо решение за излизане на част от НИМХ от академията, акад. Ревалски коментира, че "нещата са стигнали до една крайност, от която не могат да бъдат върнати обратно". Имало е много години, когато тази служба(НИМХ) е била извън БАН, но в повечето държави хидрометеорологичната служба е отделна, каза председателят на академията. Според него решението за НИМХ вероятно ще се отрази върху имиджа на БАН, защото винаги НИМХ се свързва с БАН. "За други институти на БАН днешното решение съм убеден, че няма да повлече крак, защото НИМХ е изключително специфичен институт, тъй като учените в него са на щат около една седма от целия му състав", коментира акад. Ревалски.

Попитан какво ще се случи с материалните активи след излизането на част от НИМХ от БАН, акад. Ревалски каза, че Общото събрание решава, но на първо време ще им бъде предоставена сегашната собственост, за да могат да работят. След това се предвижда да се създаде смесена работна група, която ще изработи правила за приемането от ОС на БАН.

Като брой на учените и работещите НИМХ е най-големият институт на БАН, тъй като има филиали в цялата страна и стопанисва имущество, предоставено му от МОСВ за хидроложката дейност, обясни акад. Ревалски. Той отново отбеляза, че учените в НИМХ са малко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай