21:55 ч.

22.03.18

3 мин.

0

0

0

България държи вратата между ЕС и Турция отворена

от проф. Владимир Чуков |

България държи вратата между ЕС и Турция отворена

Другата седмица се очаква във Варна да се проведе среща ЕС-Турция. За да обясним най-добре защо това е добра идея, трябва да направим подробен преглед на подобен тип срещи на високо ниво, състояли се досега. През 2005 г. стартираха преговорите между Анкара и Евросъюза под натиска на дипломацията на Обединеното кралство.


Великобритания беше най-големият адвокат на Турция в обединена Европа, но сега страната напуска съюза и вече не е такъв стожер. През 2015 г. имаше среща на високо равнище, която се проведе в Брюксел по време на председателството на Люксембург. Форумът беше иницииран от европейските институции и беше наистина на високо ниво – 28 ръководители на страните-членки и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Водеща тема беше споразумението по бежанския проблем. През 2017 г. отново имаше среща в Брюксел, но в мини формат – председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, но не и лидерите на страните-членки. Защо не участваха те? Защото се усети редукция, усети се, че има свиване и влошаване на отношенията. Водеща тема на тази среща, която се проведе по време на естонското председателство, беше визовата либерализация. Отново инициатор бе държава, която няма преки връзки с Турция. А нейните отношения с ЕС са достигнали изключително ниска точка. Сега на ход е срещата във Варна, която се очакваше вчера да бъде потвърдена. Между другото, късното потвърждаване също е част от дипломацията - показва низходящата тенденция в отношенията между Турция и ЕС. Предстоящата среща във Варна, организирана по време на българското председателство, е


първата, която ще е извън Брюксел


но няма да е и в столицата на страната-председател. Отношенията толкова са се влошили, че Ердоган е скрит от европейското обществено мнение, от евродепутатите. В същото време България е тази, която инициира, която създава условия, така че да остави канала за комуникация между Турция и ЕС отворен, и тази, която изземва функциите и инициативите на основните европейски институции. Отношенията с Анкара са под нулата и България е тази, която предлага намаляването на децибелите, на критиките. Първата точка, която се предполага, че ще бъде поставена от страна на турците в понеделник, е продължаване на преговорите. Т.е. реално да бъде институциализирано възстановявавето на някакъв приличен диалог. Не става въпрос за нормализация, а за стопирането на деградиращите европейско-турски отношения. България се опитва да възстанови, да ремонтира.


Има и още нещо, свързано с една друга инициатива, дошла от нас – присъединяването към ЕС на Западните Балкани. За пръв път им се обръща изключително голямо внимание, категорично им се заявява: Вие сте част от нашия съюз. За пръв път в София се събраха лидерите на страните от Западните Балкани. Всичко това подсказва, че


България е инициаторът за европейския лъч


към тази все още политико-икономически неподелена част от Европа. Състезанието за нея е същото като това в Сирия. Русия иска да има своето влияние в Сърбия, виждаме нейната позиция по отношение на Македония, знаем колко болезнено прие членството на Черна гора в НАТО. Интерес към тази част на Европа обаче има и Турция – неслучайно наблюдаваме тези изблици на някакъв делириум на Ердоган, който фиксира отделни части от Западните Балкани. В този контекст България се опитва да тича по две писти чрез тази среща във Варна – инициирайки поканата към Турция, но инициирайки и присъединяването на Западните Балкани към ЕС.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент