Атакуват Гинес със старовремска сватба

Атакуват Гинес със старовремска сватба | StandartNews.com

Най-голямата българска сватба от старо време ще бъде вдигната на поляните край Арбанаси утре. Тя ще е кулминацията на първия Национален фолклорен събор „Болярска среща", който започва снощи. Над 1500 метра се очаква да бъде дължината на празничната софра, разпъната на 10 месала.

Боб по хайдушки за всички гости ще бъде приготвен в най-голямата тава на Балканите. 200 танцови състава ще свирят за младоженците Георги Георгиев и Ива Янчева. Те и гостите им ще са облечени в автентични носии от XIX век. Ще бъдат спазени всички обреди и обичаи, характерни за Северняшката област. Венчавката ще се опита да бие рекорда за най-дълга сватба, поставен по време националния събор „Лудогорие" през 2015 г. Тогава празничната софра е достигнала 900 метра.

Над 4 500 гости се чакат на събора „Болярска среща", който продължава до неделя (23 юли) вечерта и е безплатен. Организаторите от сдружение „Лудогорие" са предвидили нестинарски танци, народни игри, конкурси за най-гиздава мома и за детска рисунка на тема „Моят роден край".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай