Армията си връща уволнените военни

Армията си връща уволнените военни | StandartNews.com

Спеццентър ще обучава резервисти и цивилни

Военните, които през последните 10 години са напуснали или са били съкратени, могат да се върнат в армията. Това ще стане възможно, ако парламентът приеме одобрените от кабинета вчера поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили. Според проекта, който цели подмладяване и попълване на състава, възрастта за прием на войници се намалява от 32 на 28 години, а пределната за уволнение - от 50 на 46 г. Така те ще могат да придобият необходимите 18 действително изслужени години, за да се възползват от ранно пенсиониране. Поправката ще бъде валидна за приетите на военна служба след 1 януари 2017.
Пределната възраст за сержанти, офицерски кандидати, младши офицери, офицери със звание "майор" и "подполковник" пък става 55 г., за да могат да служат по-дълго време.

Поправките трябва да помогнат за решаването на големия проблем с кадрите за армията и резерва. По неофициална информация вакантните длъжности във въоръжените сили са над 4500. Резервът пък вече трябваше да наброява 3000, а в момента на списък са едва неколкостотин.

Затова с поправки в Закона за резерва кабинетът предложи създаването на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който ще се обучават както резервисти, така и граждани, желаещи да придобият военна подготовка. По време на обучението на доброволен принцип ще се провеждат практически занятия с използване на оръжие и боеприпаси по ред, определен с уставите и наставленията на въоръжените сили. Кабинетът даде още възможност на висшистите, преминали военна подготовка, да кандидатстват във висше военно училище за квалификация "офицер от резерва".

Етичен кодекс за военнослужещите, въвежда още държавата. Бойците, които го нарушават, ще носят дисциплинарна отговорност.

Промените предвиждат отпадане на заплащането за извънреден труд извън 8-часовия работен ден, което ще се компенсира с намалено работно време в следващите дни. Срокът за почивка между военни мисии се увеличава и става 12 месеца, за да се осигури достатъчно време за почивка на военнослужещите.

С финала на проекта пък се въвежда възможността премиер, президент и председател на парламента за летят с военни самолети, когато Авиоотряд 28 не може да изпълнява специалните полети.

Танкове по пътя за Гърция

Военна техника ще преминава няколко дни по пътя между Благоевград и Симитли, гражданите трябва да са спокойни, предупредиха от МО. По пътя за Гърция ще се движат танкове, бронетранспортьори, самоходна артилерийска установка - гаубици, минохвъргачки и мотострелкови машини. Бойните машини отиват на учение по Националната сертификация на Модул за "Активна охрана и отбрана на летище", който ще се проведе от 5 до 7 юли на учебния полигон в Симитли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай