Апостола оживя в центъра на София

Президент и вицепрезидент на зарята в Карлово утре

Апостола оживя в центъра на София | StandartNews.com

Най-великият българин - Апостолът насвобадата Васил Левски оживя в центъра на София вчера. 28 фотокопия на едни от най-добрите картини с образа на Дякова бяха подредени днес в Галерия на открито в градинката "Кристал".

"Искаме всеки да се докосне до личността на Апостова", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, откривайки изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници". Тя е посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, която цяла България отбелязва днес.

Изложбата е съвместен проект на общината и Националната художествена галерия. "С голямо вълнение разгледахме изложбата. Мисля, че тя би развълнувала всяко българско сърце, всяко българско дете, което ще бъде доведено тук от своите родители и близки. Днес времето не е толкова добро, но очакваме в следващите дни до 25 юли да бъде подходящо, за да може всеки да се докосне до личността на Дякона и то пресъздадена с голяма сила от велики български художници", каза още кметът на София.
Директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова за

възможността да се покажат едни от най-големите български творци, пресъздавали образа на най-светия наш герой – Васил Левски. "Струва ми се, че живеем във време, в което идеите на Левски са ни нужни повече от всякога", каза тя.
Жанет Митева от Националната художествена галерия и куратор на изложбата посочи, че за първи път се прави изложба за Левски в градината - пред очите на цялото общество.
Експозицията може да бъде разгледана до 25 юли.

Утре всеки български град ще чества тържествено 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Големите тържества са вецерта Карлово, където ще бъдат президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Президентът и върховен главнокомандващ ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия, ще произнесе тържествено слово и ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата. Тържествената заря ще освети небето 21.40 ч.

По-рано през деня пък вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети гр. Левски, където ще се включи в тържествата, ще произнесе слово и ще се поклони пред паметника на Апостола. След това в с. Лесичово вицепрезидентът Йотова ще открие паметен знак на Васил Левски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай