22:05 ч.

17.07.17

2 мин.

0

0

0

Апостола оживя в центъра на София

от редактор |

Апостола оживя в центъра на София

Президент и вицепрезидент на зарята в Карлово утре


Най-великият българин - Апостолът насвобадата Васил Левски оживя в центъра на София вчера. 28 фотокопия на едни от най-добрите картини с образа на Дякова бяха подредени днес в Галерия на открито в градинката "Кристал".


"Искаме всеки да се докосне до личността на Апостова", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, откривайки изложбата „Апостолът и неговото време през погледа на българските художници". Тя е посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, която цяла България отбелязва днес.


Изложбата е съвместен проект на общината и Националната художествена галерия. "С голямо вълнение разгледахме изложбата. Мисля, че тя би развълнувала всяко българско сърце, всяко българско дете, което ще бъде доведено тук от своите родители и близки. Днес времето не е толкова добро, но очакваме в следващите дни до 25 юли да бъде подходящо, за да може всеки да се докосне до личността на Дякона и то пресъздадена с голяма сила от велики български художници", каза още кметът на София.
Директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова за


възможността да се покажат едни от най-големите български творци, пресъздавали образа на най-светия наш герой – Васил Левски. "Струва ми се, че живеем във време, в което идеите на Левски са ни нужни повече от всякога", каза тя.
Жанет Митева от Националната художествена галерия и куратор на изложбата посочи, че за първи път се прави изложба за Левски в градината - пред очите на цялото общество.
Експозицията може да бъде разгледана до 25 юли.


Утре всеки български град ще чества тържествено 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Големите тържества са вецерта Карлово, където ще бъдат президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Президентът и върховен главнокомандващ ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия, ще произнесе тържествено слово и ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата. Тържествената заря ще освети небето 21.40 ч.


По-рано през деня пък вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети гр. Левски, където ще се включи в тържествата, ще произнесе слово и ще се поклони пред паметника на Апостола. След това в с. Лесичово вицепрезидентът Йотова ще открие паметен знак на Васил Левски.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент