АПИ повишава на мерките за пътна безопасност с 3 млрд. лв.

АПИ повишава на мерките за пътна безопасност с 3 млрд. лв. | StandartNews.com

Подготвяме специална програма за повишаване на мерките за пътна безопасност за около 3 млрд. лв. през новия програмен период 2020 – 2027 г. Това каза инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" при откриването на конференцията IV-тата годишна конференция „Безопасна пътна инфраструктура", на която участва и инж. Светослав Глосов, член на УС на АПИ, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

„През последните години Агенция „Пътна инфраструктура" инвестира много средства в пътна безопасност с помощта на оперативните програми на ЕС", каза инж. Атанасов. Той добави, че през 2015 г. на изградените нови магистрали са монтирани над 1200 км мантинели, нови пътни знаци и хоризонтална маркировка. Инж. Атанасов подчерта, че през последните години се извършват превантивни ремонти на 400-500 км пътища годишно. „За съжаление в момента, в който пътят се ремонтира, започват тежките пътнотранспортни произшествия. Трябва да обединим усилия за спиране или поне ограничаване на тежките пътни инциденти по републиканските пътища", каза инж. Атанасов.
„През 2008 г. инициирахме поставяне на мантинела в участъка от първокласния път I-9 Бургас – Созопол. Дотогава на тази отсечка ежегодно в катастрофи загиваха по 15 човека. Според анализа за 9 години са спасени 120 – 130 човешки живота от предотвратени челни катастрофи в този участък", добави инж. Дончо Атанасов.

„До края на май т.г. всички пешеходни пътеки по републиканската пътна мрежа трябва да се приведат във вида, посочен в нормативната уредба и съобразно указанията на главния прокурор на България", съобщи инж. Дончо Атанасов. Според анализа на пътните участъци с най-много произшествия са 55 километра, които трябва да бъдат допълнително обезопасени.

Инж. Светослав Глосов подчерта, че сред основите приоритети на АПИ е подобряването на пътната безопасност, като за целта са създадени две нови дирекции - „Пътна безопасност и планиране на дейностите по републиканската пътна мрежа" и „Информационни технологии и системи". Целта им е оптимизирането и реализацията на мерки за подобряване на пътната безопасност на съществуващата и на изграждащата се пътна инфраструктура. Основната функция на новата ресорната дирекция са анализи на данни за пътнотранспортни произшествия и на пътната инфраструктура, идентифициране на приоритетни участъци, създаване на участъкови карти, координация и подобряване на мерки за пътна безопасност.

Четвъртата годишна конференция „Безопасна пътни инфраструктура", която е организирана от Българска браншова асоциация „Пътна безопасност", се провежда в град Хисаря. На нея участват експерти от „Пътна полиция", Столична община, Университет за архитектура, строителство и геодезия, Института по пътища и мостове към АПИ и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай