Агенция "Закрила за детето" проверява центровете от семеен тип

Агенция "Закрила за детето" проверява центровете от семеен тип | StandartNews.com

Заради зачестилите случаи на насилие в социални домове Държавната агенция "Закрила на детето" започва повсеместни проверки във всичките 282 центъра от семеен тип, съобщи социалният министър Бисер Петков след участието му в заседанието на социалната комисия.

Още двама души от персонала на дома в Борован са разобличени като насилници. Става дума за помощник-възпитатели, съобщи Петков. Ще има санкции и глоби, прогнозира той, но все още не са готови актовете. Ще бъде препоръчано на кмета на Борован също да предприеме дисциплинарни мерки спрямо виновните. Министърът уточни, че новите двама възпитатели са били уличени след проверката на ДАЗД в дома, започнала веднага след получаването на сигнала от 8 февруари. Инспекторите са влезли в дома на 9 февруари и от разговори с децата там са установили, че още двама служители, помощник-възпитатели, са прилагали подобни методи на физическо и психическо насилие върху тях, заяви министърът.

Проверката е установила още липса на правила за действие при кризисни ситуации, които ръководството на дома твърди, че държи заключени в касата. "Това предполага, че служителите в дома не са запознати с тези правила. Предстои, веднага след констативния протокол, да бъдат предприети дисциплинарни наказания, такива са препоръчани към община Борован, така също ще бъдат предприети действия от органите на Държавна агенция "Закрила на детето. Все още не са съставени актовете и наказателните санкции. Констатирани са и други пропуски в дейността на центъра", коментира Петков.

Социалният министър призна, че зачестилите случаи на насилие в подобни домове и центрове се дължат на липсата на допълнително обучение и квалификация на персонала там, но и на това, че сме осъвременили материалната база, но хората си останали същите като манталитет. "За съжаление, в някои места манталитетът, с който искаме да се разделим от специализираните институции, от които бяха изведени децата, се пренесе и в подобрената материална среда в центровете от семеен тип. Обяснението е, че някъде това са същите служители и че нямаме дългосрочна система за поддържане на професионалната квалификация за работещите в тези услуги. Допълнителното обучение трябва да е съпътстващо", категоричен е Бисер Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай