АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: 16 загинаха при катастрофа с туристически автобус

Снимка: МВР

АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: 16 загинаха при катастрофа с туристически автобус | StandartNews.com

16 души загинаха след като автобус с пътници, които били на екскурзия до манастира Седемте престола, се преобърна в Искърското дефиле. Произшествието стана на входа на Своге, в посока от София. Сигнал за тежкия инцидент е получен вчера към 17.10 ч.

Според първоначалните информации автобусът се е движил с висока скорост, несъобразена с пътните условия към момента. По същото време в района е валял силен дъжд, беше потвърдено по-рано.
13 души са загинали на място, а трима на път към болниците. Това потвърди на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

От различни населени места към мястото бяха изпратени 21 линейки.

Десетки са ранените в различна степен. Пострадалите пътници бяха транспортирани към четири софийски болници - Военномедицинска академия, Пирогов, болница Св. Анна (Окръжна) и Царица Йоанна (ИСУЛ). За линейките бяха осигурени бързи коридори.

Според полицията автобусът е излязъл извън пътното платно, преобърнал се е и е паднал на площадка под нивото на пътя. По първоначална информация превозното средство е помело три автомобила по пътя си.

Фирмата-превозвач има общо шест автобуса. Катастрофиралият е "Ман", регистриран през 2001 г., съобщиха от Министерството на транспорта. Транспортната фирма "Мобилус 5" има лиценз до 2027 г., финансово стабилна е, миналата година в нея е имало комплексна проверка, не са констатирани нарушения.

Заради инцидента движението в района беше спряно. Патрули на Пътна полиция спираха шофьорите от към Нови Искър и Ребърково. Образуваха се километричниколони. Властите не се ангажираха със срок кога движението ще бъде възстановено.

С решение на Министерския съвет понеделник (27 август) ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook. „Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина", пише още министър-председателят.

Президентът Румен Радев изрази най-искрените си съболезнования към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа край град Своге, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Във връзка с трагичния инцидент президентът отмени участието си в тържествената заря-проверка снощи в Габрово по случай отбелязването на 141 години от Шипченската епопея.

И председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изразява най-дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа с автобус в близост до Своге, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. "Покрусена съм от новината за ужасяващия пътен инцидент, при който загинаха български граждани", заявява Караянчева. Тя изразява своето съчувствие и искрената си съпричастност. Председателят на парламента пожелава бързо възстановяване на ранените граждани.

Съболезнования изрази и лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Изразявам най-искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите в катастрофата край Своге. Пожелавам на пострадалите пълно възстановяване. Благодарим на лекарите, които спасяват човешки живот и им желаем сили", написа във Facebook лидерът на социалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай