75% от спинерите са опасни за децата

50 000 бройки били спрени от продажба

75% от спинерите са опасни за децата | StandartNews.com

Новата детска мания - спинерите, са истинска бомба със закъснител. Това обявиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която започна мащабни проверки играчките в цялата страна. Резултатите са страшни - 75% от спинерите на пазара на опасни за децата.

Той е антистресово средство, но от ЕК ни насърчават не да чакаме проблема да излезе наяве, а да работим превантивно, за да ограничим опасните продукти на пазара. Лагерите, с които са изработени съдържат олово и живак. Той се натрупва в организма и води до онкологични заболявания, обяви за bTV Мирослав Йотов от ДАМТН.

Йотов обяви, че доста от спинерите нямат и маркировка, нито уточнение за материалите, от които са изработени. "Има такива, които не отговарят на стандартите - частите им се отделят и може да бъдат погълнати от децата", продължи той.

В някои от спинерите имало над 300 ppm живак и олово. Нормалното е до 90. Конфискувани са огромно количество опасни спинери на границата. Само за три месеца над 50 000 бройки са спрени от разпространение на пазара ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай