6 града на протест срещу убийствата по шосетата

Това е война, трябва да я спрем, зоват вдовиците, които организираха шествията

6 града на протест срещу убийствата по шосетата | StandartNews.com

Национален протест "Да спрем убийствата на пътя" се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Мездра. Организатори на събитието са вдовиците на двама мъже, смазани в аварийната лента на магистрала "Хемус" през април, когато шофьор връхлетя върху спрени коли. На място загинаха 26-годишният Йото Ахчийски от Мездра и 43-годишният Иван Димитров - служител на Агенция "Пътна инфраструктура", отбил, за да помогне на аварирал автомобил.

"Проблемите не се решават. Черната статистика ни залива ежедневно от всички медии и не е случайно, че говорим за война по пътищата. Война, която само за шест месеца от тази година е взела около 300 живота и хиляди ранени. Налагат се символични санкции и виновните скоро отново са на пътя. Необходими са европейски стандарти, отговорности и прилагането им", апелира в страницата на протеста в социалните мрежи Румяна Чобанова, съпруга на загиналия Иван Димитров. Неговият рожден ден беше 19 юли, заради което и вчера беше насрочен протестът.

Чобанова е подкрепена и от Наталия, вдовицата на Ахчийски, който остави 5-годишно момиче сираче.
„В България пътната безопасност е колективна безотговорност. Ние искаме тя да стане персонална отговорност", пише на афишите за проявата. Начална точка на протеста в София стана площад „Александър Невски", откъдето шествието се насочи към „Ботевградско шосе".

Във Варна протестът се проведе на входа на Морската градина. Съорганизатор на инициативата в града е майката и колегите на Никола, който бе убит на магистрала „Хемус", докато изпълнява доставка от заведение за хранене.
В Пловдив шествието започна на бул. "Санкт Петербург". В Русе протестиращите се събраха пред сградата на общината, а в Бургас - по улица "Транспортна", на която преди години беше убито дете на пешеходна пътека.
В Мездра възмутените от шофьорите убийци хора дойдоха на входа за града от Ботевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай