15:15 ч.

11.10.18

1 мин.

0

10

0

48% от българите предпочитат зимното часово време

от редактори |

48% от българите предпочитат зимното часово време

48% от българите предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас. Това показват данни от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп". Проучването е взето в периода 28 септември - 5 октомври сред 1000 пълнолетни българи в 92 населени места.


Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.


От данните се вижда, че в обществените нагласи има известен превес позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно за страната ни.


Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.


Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор. Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор. Още повече, че въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:46 · 12.10.2018
Вървят някакви дебати за избора на часовото време, но странно - никой не споменава това, че ако останем завинаги в Лятното време, зимата 2019 ще е първата в живота ни с разсъмване в 8.30! И няма да имаме право на промяна - да, точно като присъда звучи...! Е, за сметка на това пък през лятото в 21.30 ще е още светло! Ама едно същество от телевизора прокламира, че това щяло да е ОК за туристите! Добре дошли в Дисниленд!!
Потребител · 22:11 · 11.10.2018
Ами в Турция ще остане лятното и Ердоган е препоръчал на Брюксел ЕС да направят същото - да запазят лятното. Истинското, дадено от Господа, астрономическо време е зимното. Само че и 100% от българите да искат да минат на "зимно" време едва ли ще стане, ако Бкселските джендърчета имат друго, както обикновено и сатва, мнение по въпроса. България не е Унгария - когато е имало Австро-Унгарска Империя в българия са свирели зурли.
Shopeto · 13:07 · 12.10.2018
@Потребител Астрономическото време не е "дадено от Господ", а въведено от хората, при това не чак толкова отдавна. Разбира се, били са хора с образование и интелект (същите като, както ги наричаш: "джендърчета" в Брюксел), а не пролети като теб.
Потребител · 20:41 · 11.10.2018
Въпрос към редакторите на тази статия.
Кое съответства на астрономическото време в България - това през зимата или това през лятото?

Вредно е да се пише без да се знае.
Опасно е да се действа без да се знае.
Потребител · 19:30 · 11.10.2018
NE SE PRAVETE NA LUDI ISKAME SI ASTRONOMICHESKOTTO VREME STIGA TEQ IZMISLICI
Потребител · 18:16 · 11.10.2018
И съотв.няма никакво намаление на ползвания ел.ток,защото дали ще го икономисваш 2ч.вечер, а ще го увеличаваш 2 ч.сутрин е все тая. но става за сметка недоспиване сутрин,напр.отиваш на у-ще или работа за 8 ч.сутрин,значи да се събуждаш 5.30 ч.събуждане,тоалет,закуска,път , с чакане градски транспорт около 2 ч.Да се връщаме към прирдния начин на живот.Стига опити с хората.
Потребител · 18:02 · 11.10.2018
Стар мерак на комунягите'още от време на сталинизма е да променят природат...Зимното часово време е природното - на толкова градуса от Гринвич, на толкова градуса от екватора ! От векове. то е създало и биологичния ритъм на животинские организми,вкл.човека.Да променяме този ритъм,значи да променяме човешката природа, което е несъстоятелен комунистически довод.а не сме и в война,заради която бе въведено.
Тартаковер · 16:08 · 11.10.2018
Един от привържениците на лятното часово време съм, но си давам сметка, че в държавата в която живеем, работодателите ще използват дългия летен ден за съсипване на работниците си. Затова нека да остане зимното време.
Високообразован · 17:18 · 11.10.2018
@Тартаковер Глупости! Светлото и тъмното не ги решават тия работи, както и не помагат да те осигуряват на минимална ставка. Да остане лятното време!
Потребител · 17:26 · 11.10.2018
@Високообразован Все пак може да изразяваш мнение, без да оскърбяваш колегите, с категоричното си мнение, че пишат глупости. Защото така подлагаш на много силно съмнение избрания от теб никнейм.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент