48% от българите предпочитат зимното часово време

48% от българите предпочитат зимното часово време | StandartNews.com

48% от българите предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас. Това показват данни от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп". Проучването е взето в периода 28 септември - 5 октомври сред 1000 пълнолетни българи в 92 населени места.

Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

От данните се вижда, че в обществените нагласи има известен превес позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно за страната ни.

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор. Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор. Още повече, че въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай