428 деца престъпници за година в Югозапада

Насилие и тормоз в семейството водят до проблемите

428 деца престъпници за година в Югозапада | StandartNews.com

428 деца и младежи до 18 г. от Югозападна България са извършили престъпление миналата година, които са регистрирани. В област Благоевград техният брой е 210, в Кюстендил-81, в Перник-62 и в София област-75. Данните бяха изнесени на Регионална среща по проблемите на децата, коато се проведе в петък и събота в Благоевград. Над половината (53,2%) от децата с противообществени прояви са били жертви на различни форми на насилие в семейната среда.

Изследването е направено по поръчка на Българското училище за политика, а негов автор е Валентина Симеонова, ръководител проекти в Ноу-хау център за алтернативна грижа за деца към НБУ и бивш зам.-министър на труда и социалната политика. Някои от децата с противообществени прояви са преживели дори и сексуално посегателство (такива данни са посочили 6 от общо 77 изследвани деца), става ясно още от документа.

Най-често децата, извършили престъпление, са отглеждани от родителите си чрез физически наказания, неглижиране и емоционално насилие. В някаква степен това може да се обясни и с факта, че е много голям броят на семействата на такива деца, които са от ниски социални слоеве и с нисък социален статус. Комитетът по правата на детето препоръчва законодателно да се предвидят различни форми на грижа, надзор, консултативни услуги, поставяне под изпитателен срок, програми за обучение и професионална подготовка, които да заменят настаняването на децата в конфликт със закона в социално-педагогическите интернати/СПИ/ и възпитателните училища интернати/ВУИ/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай