3 000 кукери разтърсиха Симитли и прогониха злото

3 000 кукери разтърсиха Симитли и прогониха злото

3 000 кукери разтърсиха  Симитли и прогониха злото | StandartNews.com

Сурвакари и кукери от цяла България оставиха запомняща се следа в снега на стадиона в Симитли и в съзнанието на зрителите. Над 3000 маскирани мъже, жени и деца разтърсиха в събота не само града, но и близкото шосе за Гърция със своите танци. Звън на чанове пък огласи цялата община. Магията на кукерството завладя града на 14-ия фестивал на кукерските и маскарадни игри „Симитлия – Древната земя на кукерите".

Страховити маски, уникални костюми, феерия от танци, носии и усмивки, атрактивни образи на попове, младоженци, старци, мечки, мечкари, представяне на български традиции и обичаи. Не липсваха и причудливи и нехарактерни герой като шейх с камила насред зима, няколко бежанци също се озоваха в Симитли, но бяха строго охранявани от полицията.

Зло тази година няма как да има в община Симитли. Защото то бе прогонено от сурвакарите, които наричаха за здраве на хората, за берекет в нивите. Зрителите не спряха да снимат с телефони, фотоапарати и видеокамери шоуто на кукерите в Симитли, в което участваха от деца на 2 години до пенсионери на 85 години. „Този наш празник е крепост на българщината, на българския дух. Да живее Симитли, Бог да пази България. На многая лета", поздрави всички кметът на община Симитли – Апостол Апостолов.

На стадиона се редуваха различни обичаи, претворени от талантливите сурвакари. Никак не бе случайно, че група „Веселяци" от Петрич даде старт на уникалния парад на сурвакарите. Палитрата от пресъздадени с чувство за хумор образи бе огромна и създаде много емоции и радост на зрителите. „За хората в нашата община да си кукер е начин на живот. Не пестим нито време, нито нерви, нито пари, за да сме всяка година с нови костюми и да представяме нови сценки и обичаи.

Традицията се пренася от деди и бащи на внуци и синове", категорични бяха местните. На стадиона се появи и Райна Княгиня, която развя знамето „Свобода или смърт". Не мина и без гръм от черешовото топче. Това бе знак, че кукерската традиция ще пребъде. Защото децата с всяка изминала година са все повече. И го правят от сърце и душа. Защото станеш ли кукер, то е до живот. „Да си кукер е магия, не усещаш студ, сняг, дъжд, а само тръпката, че си част от тази изконна българска традиция", увериха участниците в кукерското дефиле.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай