2 милиона за нови Чудеса

1 млн. лв. отиват за разкопки, останалите - за реставрация и консервация

2 милиона за нови Чудеса | StandartNews.com

Двойно повече пари за археология дава културното министерство тази година. 1 млн. лв. са парите за разкопки. Оке толкова се отпускат за реставрация и консервация. Досега обичайно за разкопки традиционно се отпускаха 500 000 лв. за проучвания и още толкова за консервация.

Въпреки адската жега, археологическият сезон тече с пълна сила. Екипът на доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ-БАН, ще работи още месец и половина в античния град Хераклея Синтика. За втора година кметството осигури 30 000 лева за проучване на древното селище, което привлича все повече туристи от страната и чужбина. „Първият ни етап за тази година в Хераклея Синтика приключи. Вторият започва на 14 август, като ще останем на терен до края на септември. Очакваме много нови открития – храм, театър, стадион", заяви Сотир Иванов, директор на Исторически музей-Петрич.

Преди близо месец той и колегите му се натъкнали на посветителна плоча – постамент, върху който е имало бронзова статуя. „Откритието е от средата на втори век. Бронзовата статуя е изчезнала отдавна, защото е била ценна. Запазен е постаментът, на който пише, че Хераклея Синтика благодари на дарител на града. Плочата е експонирана и посетителите могат да я видят. Предстои ни консервация и експониране на всички наши открития от работата ни през първата половина на месец май", уточни Сотир Иванов.

Археолозите са намерили още 5 магазина, търговските обекти в античния град са вече 8, най-вероятно има още. Те са строени от запад на изток. Разкрит бе и форумът на древното селище точно пред магазините и в близост до базиликата. Това е бил центърът на обществения, културния и социалния живот в населеното място. Форумът е много добре запазен и е явление за България. Дори плочникът отдолу е почти непокътнат, запазени са стълбите, както и няколко лъвски глави, които са част от покривната конструкция, укрепена с квадратни колони. Много интересна е находката и като архитектура, в нея са вплетени елементи от елинистическите традиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай