24 май обедини българите в Украйна

24 май обедини българите в Украйна | StandartNews.com

Празникът на българската култура ни дава възможност да се обединим, защото имаме общи идеали. Това каза Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат в украинския парламент, цитиран от Фокус.

Киссе подчерта, че благодарение на българското правителство през последните години активно работи програмата „Роден език", която дава възможност в Украйна да се изучава българския език и култура. По думите му 39 училища в област Одеса задължително учат роден език и история.

„Този опит искаме да го пренесем и да го реализираме в Запорожка област, където има около 40 хиляди българи и 15 училища, в които се учат български деца. Съжалявам, че само в едно училище – Приморския лицей, се учи български език. В другите училища още не можем да въведем изучаването на българския език. По тези въпроси имаме голямо желание да постигнем успех", коментира Антон Киссе.

Той изрази надежда, че подписаното споразумение между министрите на образованието на България и Украйна ще даде възможност българският език да се изучава задължително и в държавните училища на Запорожка област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай