15 милиона по света говорят на български

15 милиона по света говорят на български | StandartNews.com

Най-бързо расте емиграцията ни в Испания и Германия

Една нова карта, направена от БАН, показва всички места по света, където се говори български език. Автор на това изследване е доц. Ана Кочева от Института за български език. Самата карта е озаглавена "Българският език на ново място по света" - изследване, появило се в отговор на многобройни въпроси, свързани със създаването на първата карта на диалектите у нас.

15 милиона души по света говорят български. Само в Испания, където броят им расте главоломно всяка година, около 300 000 наши сънародници говорят на родния си език. Това е и мястото, където има най-много български училища в сравнение с другите държави по света, потвърждават от МОН. България има свои неделни училища в някои доста отдалечени места, например в Бразилия и Австралия.
Изследването на БАН сочи, че в смесените бракове езикът се съхранява най-добре там, където негов носител е майката. Обикновено той се говори в първото поколение, а в следващите употребата му вече е по-стеснена. Когато обаче носителят на езика е бащата, той успява да отмре по-лесно. Въпреки това има доста места, където

езикът ни е признат официално почти наравно с местния

В окръг Кук на щата Илинойс например с български език борави и местната данъчна администрация. Тъй като българите там са много, вероятно езикът ни е възприет официално, за да могат сънародниците ни да бъдат мотивирани да плащат данъци там, казва доц. Кочева. Това нововъведение е направено през 2005 година, така че езикът ни там е официален вече от десет години.
В Австрия пък българският е признат официално за матуритетен предмет редом с останалите учебни дисциплини. Учениците, които се явяват на матури в австрийските училища, могат да се явят и на държавен зрелостен изпит по български и той ще им бъде признат и официално вписан в дипломите им. Такава битка водят и учителите в българските училища в още много други държави, разказва доц. Кочева.
Картата ще има интернет версия и всички ще могат да я разгледат на страницата на института. Тя ще се появи там до дни, в момента все още се качва информация, която след това ще може да бъде видяна само с едно кликване. Върху всяка държава, където се говори български език, ще се отваря прозорец, който показва не само колко души там владеят родния ни език, а и колко са били преселническите вълни от България дотам и кога е започнало преселението на нацията ни.

Най-голяма българска диаспора, естествено, има в Бесарабия, Украйна и Молдова

разказва доц. Кочева. Следва Испания, където преселението на българите е свързано изцяло с новото време и емиграцията е предимно икономическа. С много бързи темпове нараства и броят на сънародниците ни в Германия. В САЩ също има немалко българи, като особеното там е, че те са заминали на няколко отделни емигрантски вълни. Най-ранната е от началото на 20. век и е предимно с икономически характер. Втората вече е политическа - тя е от 30-те години - с политически, когато много комунисти емигрират в Америка, за да се спасят от репресии след Септемврийското въстание. Третата вълна тръгва към Новия свят след 1944 година. Тя е отново с политически характер, но с обратен знак - този път е антикомунистическа. Четвъртата вълна се запътва към САЩ след 1989 година и отново е предимно с икономическа мотивация.Със стара и нова емиграция може да се похвалят и Бразилия и Аржентина. Интересното при първата държава е, че част от емигрантите всъщност са бесарабски българи. Те се оказват там по волята на Сталин, който разселва нашата диаспора като "санкция" за това, че България е била съюзник на Германия във Втората световна война. В наши дни продължава преселението на българи основно към Аржентина, докато към Бразилия вече няма такова огромно мнозинство български емигранти. В Австралия и Нова Зеландия пък има общо около 220 000 души, които говорят на родния ни език. Там обаче самата емиграция е разединена, така че в момента

в Австралия имаме българоезични българи, българоезични гърци и българоезични македонци

Езикът, на който говорят и трите диаспори, е югозападен български диалект, на който всъщност биха могли да се разбират прекрасно, казва доц. Кочева.
В последните години, според доц. Кочева, по света тече един процес на "ребългаризация" - масово се откриват нови български училища, все едно дали неделни или под някаква друга форма. В последните години и министерството на образованието участва активно в процеса, като подпомага българските общности там с учебници, помагала и учители. Основното, което децата на емигрантите ни учат там, е не само роден език, но и история и география на България. Честват се националните ни празници, правят се различни фолклорни тържества, което спомага да не отмрат не само езикът ни, но и културата, която той носи със себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай