18:20 ч.

14.03.18

2 мин.

0

0

0

Запазват уседналостта при записването на първолаците

от редактор |

Запазват уседналостта при записването на първолаците

Водещ критерий, по който ще се записват децата за първи клас остава 3-годишната уседналост в близост до съответното училище, като т.нар. райониране няма да се счита като привилегия, а като насочване за децата и техните родители при избора на училище. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.


Според Вълчев, тази политика на десегрегация е необходима и ще осигури по-добри възможности за контрол при кандидатстването, класирането и записването на ученици в различните видове учебни заведения. За нас тази политика е безспорна, не трябва да увеличаваме броя на сегрегираните училища. Така или иначе в момента имаме голям брой такива училища, заради т.нар. „локално мнозинство". Насочването ще става по административен начин, но за да не бъде за сметка на останалите деца, може би, ще добавим, че те ще се насочват към училища, където има неприети от „прилежащия" район, т.е. останалите свободни места, след като бъдат приети децата от прилежащия район, да намерим баланса между правото на родителите да запишат децата си в най-близкото училище, но и за да се правят политики за десегрегация, които са ключови по отношение на образователния процес на децата, заяви Вълчев.


Образователният министър отговаря на въпроси на членовете на ресорната парламентарна комисия. По време на заседанието министърът съобщи, че проектите за ремонтно-строителните дейности по Оперативната програма „Региони във растеж" ще бъдат извършени през летните месеци, като договорите би трябвало да бъдат подписани до месец юни. Като не очаква да бъдат създадени предпоставки за прекратяване на учебния процес при учебните заведения, които вече са получили финансиране за осъществяването на съответните ремонтни дейности.


По отношение на въпросите, свързани с недостига на училищни автобуси, той заяви, че всички деца имат правото да упражняват достъпа си до образование, като най-добрата възможност за това са предоставените училищни автобуси, а не външните превозвачи, тъй като обикновено те са монополисти. Тази политика трябва да бъде финансирана, част от предоставените автобуси са достигнали своето амортизиране, затова и подхождаме с разбиране към молбите на кметовете от различните селищни райони, но смятам, че сме обезпечили най-проблемните случаи за момента, заяви министърът на образованието и науката. Но все пак се надява в скоро време да увеличат техния брой.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент