Запазват уседналостта при записването на първолаците

Запазват уседналостта при записването на първолаците | StandartNews.com

Водещ критерий, по който ще се записват децата за първи клас остава 3-годишната уседналост в близост до съответното училище, като т.нар. райониране няма да се счита като привилегия, а като насочване за децата и техните родители при избора на училище. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според Вълчев, тази политика на десегрегация е необходима и ще осигури по-добри възможности за контрол при кандидатстването, класирането и записването на ученици в различните видове учебни заведения. За нас тази политика е безспорна, не трябва да увеличаваме броя на сегрегираните училища. Така или иначе в момента имаме голям брой такива училища, заради т.нар. „локално мнозинство". Насочването ще става по административен начин, но за да не бъде за сметка на останалите деца, може би, ще добавим, че те ще се насочват към училища, където има неприети от „прилежащия" район, т.е. останалите свободни места, след като бъдат приети децата от прилежащия район, да намерим баланса между правото на родителите да запишат децата си в най-близкото училище, но и за да се правят политики за десегрегация, които са ключови по отношение на образователния процес на децата, заяви Вълчев.

Образователният министър отговаря на въпроси на членовете на ресорната парламентарна комисия. По време на заседанието министърът съобщи, че проектите за ремонтно-строителните дейности по Оперативната програма „Региони във растеж" ще бъдат извършени през летните месеци, като договорите би трябвало да бъдат подписани до месец юни. Като не очаква да бъдат създадени предпоставки за прекратяване на учебния процес при учебните заведения, които вече са получили финансиране за осъществяването на съответните ремонтни дейности.

По отношение на въпросите, свързани с недостига на училищни автобуси, той заяви, че всички деца имат правото да упражняват достъпа си до образование, като най-добрата възможност за това са предоставените училищни автобуси, а не външните превозвачи, тъй като обикновено те са монополисти. Тази политика трябва да бъде финансирана, част от предоставените автобуси са достигнали своето амортизиране, затова и подхождаме с разбиране към молбите на кметовете от различните селищни райони, но смятам, че сме обезпечили най-проблемните случаи за момента, заяви министърът на образованието и науката. Но все пак се надява в скоро време да увеличат техния брой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай